Har brukt millioner på korona-ombygging – endelig åpnet igjen

Klinikken på Odontologisk fakultet er i drift igjen etter å ha vært stengt i nesten et halvt år. – Det er litt trøkk nå, sier klinikksjefen.

ET HAV AV SKILLEVEGGER: Slik ser «kongeriket» til klinikksjef Tom Asbjørn Barkvoll ut etter at klinikken har blitt bygget om for å være i tråd med smittevernreglene.

Foto: Ola Gamst Sæther

– Velkommen til mitt kongerike, humrer klinikksjef Tom Asbjørn Barkvoll i det vi entrer den ombygde og nå smittevern-tilpassede pasientklinikken på Odontologisk fakultet.

Klinikken har blitt forvandlet til en labyrint av skillevegger og plexiglass, med strenge rutiner for avstand, og hvor mange som kan oppholde seg i hver bås. Smitteverntiltakene overgår det som er anbefalt i tannhelsesektoren for øvrig, og Uniforums utsendte blir testet for temperatur og må på med munnbind før vi for lov å tre inn i ankomsthallen.

På klinikken yrer det igjen av studenter, pasienter og undervisere, etter at den kun var åpen for akuttbehandling fra mars og fram til semesterstart 12. august.

Nå kan både studentene og ledelsen puste lettet ut for at den praktiske undervisningen er tilbake. 

Stor etterspørsel

Barkvoll og Aya Bajalan, som leder studentutvalget ved fakultetet, tar Uniforums journalist og fotograf med rundt på omvisning i de oppdaterte klinikklokalene. Det er bare barneklinikken som gjenstår å ferdigstille, og håndverkerne er i full gang med ombyggingen også der. 

Stengingen av klinikkene har ført til et etterslep på behandlingene, forklarer klinikksjefen.

– Det er litt trøkk nå, vedgår Barkvoll. 

Nedstengingen og den påfølgende ombyggingen har også hatt sin pris for fakultetet, som ventes å gå med et solid underskudd. Det er allikevel viktigere at utdanningen av nye tannleger kan gjennomføres, og at fakultetet dermed får oppfylt samfunnsoppdraget sitt, sier han.

– Vi må jo ha faglig forsvarlige studenter som vi sender ut. Samtidig er det alvorlig dersom det ikke skulle bli tilførsel av nye tannleger på et helt år, slik det kan bli i et verst tenkelig scenario.

Bekymret for ny nedstenging

– Det har jo vært et modifisert semester, for å si det sånn, sier sisteårsstudenten Bajalan.

– Folk er glade for at de nå får den nødvendige praktiske læringen igjen.

Nå krysser hun og de andre tannlegestudentene fingrene for at utbredt smitte ikke vil ramme klinikken, og dermed true studieløpet deres. 

– Alle har forståelse for at undervisningen er annerledes, men mange er nok også litt nervøse for at noe kan skje. Spesielt kanskje de studentene som har barn og trenger å komme ut i jobb, forklarer hun.

LETTET: Sisteårsstudent Aya Bajalan er glad for at klinikkene har åpnet igjen, og sier hun nå får lært litt hver dag.

- Lagt ned en innsats

Avtroppende dekan Pål Barkvoll oppnevnte allerede i januar et smittevernteam for å forberede til det som den gangen framsto som et noe fjernt pandemiscenario. 

Teamet har jobbet intensivt i de åtte påfølgende månedene, og med ombyggingen nesten helt gjennomført er håpet å kunne fortsette driften til pandemien når sin slutt. Barkvoll forklarer at smittevernet er såpass gjennomgående at til og med i et scenario hvor klinikken opplever enkelte smittetilfeller, vil de kunne fortsette som normalt uten karantener og nedstenging.

«En behandlingssituasjon hvor student eller en ansatt behandler en pasient som i etterkant viser seg å ha vært smittet, kan man i utgangspunktet være trygg under forutsetning av at eksisterende smittevernrutiner er blitt fulgt», skriver han til Uniforum.

Den avtroppende dekanen sier at studentene og de ansatte har lagt ned en stor innsats for å holde hjulene igang på fakultetet.

– Det fortjener de skryt for, sier han.

Emneord: Odontologi, Koronavirus, Smittevern Av Knut Anders Finnset
Publisert 5. okt. 2020 09:58 - Sist endra 5. okt. 2020 11:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere