EU-kommisjonen vil fortsatt jobbe for Plan S

ERC trakk seg i sommer ut av cOAlition S. Men det har ingen påvirkning på EU-kommisjonens holdning, slår kommisjonen fast.

VIL FORTSETTE: Jean-Eric Paquet understreker at Europakommisjonen vil fortsette sitt samarbeid med Coalition S. 

Foto: Tore Oksholen

ERC (Det europeiske forskningsrådet) meldte i sommer at de ikke lenger ville være en del av cOAlition S.

Les mer: Ber om å respektere forskeres behov.

Planen er at all forskning finansiert av aktørene bak Plan S skal gjøres åpent tilgjengelig fra nyttår. Nå har altså ERC trukket seg ut at samarbeidet.

ERC viste i sin begrunnelse spesielt til at Plan S kan skape problemer for unge, uetablerte forskere.

Støtter Plan S

De unge forskerne selv har imidlertid bedt EU-kommisjonen om å sikre implementering av Plan S, selv om ERC har trukket seg. I et brev til EUs forskningskommisær Mariya Gabriel og generaldirektør for forskning Jean-Eric Paquet har fire organisasjoner samlet seg i en støtte til Plan S og åpen publisering.

Khrono har tidligere skrevet om de unge forskernes støtte til Plan S.

De fire organisasjonene Young Academy of Europe, Marie Curie Alumni Association, European Council for Doctoral Candidates og Junior Researchers og Global Young Academy sier i brevet at ERC ikke har diskutert sin beslutning med noen av dem.

Europakommisjonen står støtt

I et ferskt svarbrev svarer nå Europakommisjonens generaldirektør for forskning, Jean-Eric Paquet, melder Universitetsavisa.

Paquet skriver at ERCs avgjørelse står for deres egen regning, og at ERC jobber selvstendig. «Vi verdsetter deres meninger og er glade for deres selvstendighet», skriver Paquet.

Samtidig er det Europakommisjonen som er ansvarlig for forsknings- og innovasjonsprogrammet Horisont Europa, påpeker han.

Les også: Disse skal ha ansvar for norsk deltakelse i Horisont Europa.

Han understreker at Europakommisjonen vil fortsette sitt samarbeid med Coalition S, og sørge for at åpen tilgang-rettighetene og -pliktene i Horisont Europa blir på linje med Plan S.  

Vil fjerne urettferdig system

Paquet skriver at det å sette offentlighetens interesse over alt, betyr å fjerne et system som setter betalingsmurer rundt forskning som er produsert med offentlige midler, et system han mener er grunnleggende urettferdig.

Han forstår imidlertid at å endre det akademiske publiseringssystemet til full åpen tilgang krever endringer på mange nivåer. Blant annet må det gå hånd i hånd med en reform av hvordan institusjoner og finansierere vurderer forskere. En reform av det nåværende belønningssystemet er svært viktig for unge og nyutdannede forskere, mener han.

Administerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, har tidligere sagt til Khrono at ERCs avgjørelse kom som en stor overraskelse.

Les også: Plan S kan bryte med akademisk frihet

Les mer: Plan S utsatt med ett år

Emneord: Plan S, EU, Forskningspolitikk Av Mari Rian Hanger/Universitetsavisa
Publisert 18. sep. 2020 15:06 - Sist endra 18. sep. 2020 15:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere