12 810 studenter i boligkø

En uke før studiestart står 12 810 studenter i kø for å få få studentbolig.  

En av bygningene i Vestgrensa studentby

LANG KØ: Studenter står i kø for å få seg studentbolig hos studentsamskipnadene. Bildet viser Vestgrensa studentby i Oslo. 

Foto: Ola Gamst Sæther

–Tallene viser at det fortsatt er et stort behov for å bygge flere studentboliger, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Andreas Trohjell i en pressemelding. 

Antall studenter som står i kø, er redusert med nesten 5000 studenter fra i fjor. 

– Noe av nedgangen må sees i sammenheng med Koronasituasjonen, men tallene viser at regjeringens satsing på studentboliger fungerer. Samtidig må  det fortsatt være en aktiv byggetakt hvor samskipnadene, kommuner og regjeringen jobber sammen for å øke antallet studentboliger, spesielt nå som antallet studenter øker, sier Trohjell.

NSO sitt mål er at 20 prosent av norske studenter skal kunne bo i en studentbolig, men de aller fleste studenter leier privat. 


– Vi oppfordrer nå alle boligeiere som har mulighet til det, til å leie ut til studenter, slik at alle har et sted å bo når studiene starter, sierTrohjell. 

Bare ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) står nå 4308 studenter i boligkø.  Samtidig har 2046 studenter så  langt fått tildelt bolig, viser tall Norsk studentorganisasjon (NSO) har fått fra samskipnadene. 

– Gledelig

– Det er gledelig at mange flere i høst får mulighet til å bo godt og rimelig i en studentbolig. Dette betyr likevel ikke at vi er i mål. Vi vil fortsette satsningen på studentboligbygging også fremover, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet Aase Marthe Johansen Horrigmo (H) i en pressemelding. 

Færre utenlandsstudenter til Norge

Det er samskipnadene som tilbyr studentboliger. I år fører koronapandemien til at det kommer langt færre internasjonale studenter til Norge. Tidligere har disse blitt garantert bolig gjennom samskipnadene. Disse boligene blir nå tildelt norske studenter.

– Vi håper vi får en normalsituasjon utover høsten og at de internasjonale studentene kommer tilbake til Norge i 2021. Da er det viktig at utdanningsinstitusjonene og samskipnadene finner gode løsninger for å finne boliger til de som kommer. Dette er noe vi vil følge med på i dialog med studentsamskipnadene, sier Horrigmo.  

(Oppdatert klokken 15:47 med pressemelding fra Kunnskapsdepartementet)

 

Emneord: Studentforhold, Studentsaker
Publisert 3. aug. 2020 15:24 - Sist endra 3. aug. 2020 15:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere