Oslos vakreste hage er åpen igjen

Botanisk hage, som er en del av Universitetet i Oslo, gjenåpnet idag kl. 09 Hagen er frodig og vakker som den pleier å være om våren, men smittevernstiltakene har også etterlatt noen spor.

ENDELIG ÅPEN: Ullensakergata barnehage bruker Botanisk hage jevnlig. ꟷ Nå er i veldig fornøyde, forteller ansatt Ida Jahre (foran). Clara (i andre rekke) gleder seg over alle vårblomstene.

Foto: Ola Gamst Sæther

En gruppe barn fra Ullensakergata barnehage står først i køen når Botanisk hage åpner porten for besøkende for første gang på over to måneder.

ꟷ Dette har vi ventet på og gledet oss til, sier barnehageansatt Ida Jahre og får bekreftende nikk fra barna.

ꟷ Jeg liker å være her fordi det er så mange fine blomster og så mye fint gress her, kommenterer Clara som er seks år.

Inne i parken blir de ønsket velkommen av UiOs rektor Svein Stølen og museumsdirektør Tone Lindheim. NRK er også til stede for å forevige begivenheten.

For å sikre at alle skal kunne føle seg trygge, har hagen ekstra personell på plass som skal informere om smitteverns regler og overvåke at reglene blir overholdt, kan Tone Lindheim fortelle.

ꟷ  Nå venter vi bare på klarsignal fra UiO-ledelsen til å begynne å holde omvisninger igjen, sier hun og skotter bort på rektor Svein Stølen, som ikke vil love annet enn at det nok snart vil bli lov å holde ulike arrangementer igjen.

I FULL VÅRPRYD: ꟷ Botanisk hage er ekstra frodig nå om våren, konstaterer overgartner Oddmund Frostad. Snart står det store duetreet i bakgrunnen i full blomst

Mange tomme bed

Åpner dørene for publikum

Botanisk hage og museumsbygningene på Tøyen tilhører Universitetet i Oslo.

Botanisk hage åpnet igjen for publikum mandag 18. mai. Hagen vil være åpen alle dager fra 09 til 21.

19. mai gjenåpnes  de zoologiske og geologiske utstillingene.

Veksthusene Palmehuset og Victoriahuset samt det nye Klimahuset holdes stengt inntil videre.

Les om åpningstider, arrangementer og smittevernstiltak på museets nettsider.

Uniforum møter overgartner Oddmund Fostad ved en av attraksjonene Botanisk hage gjerne viser fram om våren, det store duetreet som snart vil stå fullt av flagrende hvite blomster.

ꟷ Botanisk hage er ekstra frisk og frodig nå om våren, konstaterer han, og trekker også fram tulipanene og de andre løkplantene som gjerne blomstrer ekstra lenge når vårværet er litt kjølig som i år. 

Besøkende vil likevel ikke kunne unngå å legge merke til at det i år er mange tomme bed. De mest årvåkne vil kanskje også legge merke til at frukttrærne ikke er blitt beskåret.

ꟷ Vi har ikke fått lov til å gjøre alle de oppgavene vi vanligvis gjør, svarer Fostad på spørsmål om hvordan arbeidet i hagen er blitt påvirket av smittevernstiltakene. Oppgavene som ikke er blitt prioritert, inkluderer plenklipping, trepleie og utplanting av ettårige planter. Det er spesielt bedene som vanligvis fylles opp med ettårige planter, som blir stående tomme i år, sier Fostad.

ꟷ De første to ukene hadde vi kun to ansatte på jobb i veksthusene, forteller han.

I disse ukene ble det daglige arbeidet med å følge opp Norges nasjonale frøbank prioritert. Siden er bemanningen gradvis blitt økt. Ansatte med gå- eller sykkelavstand og ansatte som har kunnet bruke egen bil, har fått komme på jobb for å utføre nødvendig skjøtsel som vanning og luking.

Selv har Fostad fått komme én dag i uken for å følge opp og kontrollere flerårige planter og vitenskapelige samlinger og sørge for å tilkalle ansatte ved behov.

Fulgte retningslinjene

For en utenforstående kan tiltakene virke litt overdrevne. Hagen er så stor at det i teorien ville ha vært mulig å utføre de fleste oppgavene innenfor trygge rammer.

Direktør for Naturhistorisk museum og Botanisk hage Tone Lindheim minner om at det er retningslinjene for smittevern fra myndighetene og fra ledelsen ved Universitet i Oslo som er blitt fulgt.  Alle Universitetets bygninger ble stengt for ansatte og studenter i mars, og kun virksomhetskritisk arbeid ble tillat fra campus.

ꟷ Botanisk hage har hatt en redusert bemanning som følge av smitteverntiltakene. I den situasjonen jobbet vi så hardt vi kunne for å holde liv i plantene våre. Plenklipping og trepleie ble ikke vurdert som virksomhetskritisk. Vi valgte å konsentrere oss om essensielle oppgaver som å luke ugress, vanne og opprettholde den nasjonale frøbanken.

Disse oppgavene sikrer de flerårige vitenskapelige samlingene for fremtiden, poengterer hun, og forklarer at ettårige frø ikke ble sådd fordi det var usikkert hvor lenge stengingen av landet ville vare.

Ingen hasteplanting

Plenene i hagen framstår nå som velstelte og nyklipte, men noen hasteplanting i tomme bed for å ta igjen det forsømte, blir det ikke tid til, ifølge overgartner Oddmund Fostad.

Nå blir utfordringen å komme á jour med generell daglig skjøtsel som vanning og luking. For de besøkende vil hagen uansett ha mye å by på.

ꟷ Nå gleder vi oss veldig til å vise fram hagen i all sin vårpryd. Det er så mye som er fint i hagen nå, slår Fostad fast.

 

 

 

 

Emneord: Koronavirus, Botanisk hage, Naturhistorisk museum Av Grethe Tidemann
Publisert 18. mai 2020 11:34 - Sist endra 18. mai 2020 16:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere