Benedicte Bull lager pandemipodd ved stuebordet

Professor Benedicte Bull, ved Senter for utvikling og miljø(SUM), savnet lunsjpraten så mye at hun har laget sin første podcast. Her formidler kollegene forskning med pandemien som utgangspunkt.

Benedicte Bull er gledelig overrasket over at så mange er interessert i det som startet som en måte for kolleger å samles på. 

Foto: Ola Gamst Sæther

– Vi har jo alltid en hyggelig prat over lunsjen eller en kaffe hvor vi får input, og det savner vi jo veldig, sier Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø(SUM). 

Instituttet har som navnet tilsier, et bredt spekter av forskningsområder, og mange av dem kan hjelpe til å belyse temaer som er aktuelle i den situasjonen vi befinner oss i. 

– Jeg begynte å tenke på ulike temaer som jeg visste mine kolleger kunne snakke om, og kom fram til 20 episoder bare ved en kort brainstorm med meg selv. De aller fleste sa ja til å bli med en gang, forteller Bull. Resultatet er Pandemipodden, som kommer ut med ny episode alle hverdager.

Denne uka har det vært podcast om temaer som organisert kriminalitet, og vårt forhold til tid. Bull har også hanket inn korrupsjonsjegeren Eva Joly, og snart kommer en pandemipodd om hvor lett det kan være å misbruke fellesskapets midler under pandemien.

–  Det er fint å få muligheten til det, nå som hun er Arne Næss-professor og kollega, sier Bull.

Ville bort fra PC-skjermen

Vanligvis er tradisjonelle seminarer den mest populære formidlingsformen både på SUM og i akademia for øvrig. Mens universiteter og andre seminarvennlige lokaler er stengt, har mange tydd til å lage digitale varianter. Det passet ikke så godt til det Bull ønsket seg.

– Vi driver jo mye seminarer, og nå er det jo mye webinarer som jeg allerede er litt lei av. Det tar så mye tid, og du blir så klistra til PCen hele tiden. Så jeg tenkte nå kan vi drive forskningsformidling som du kan høre på mens du tar oppvasken, samtidig som det tar for seg ting som blir litt glemt i mediene som ser ganske like ut nå, forklarer hun.

Resultatet var at Benedicte Bull debuterte som podcaster. Hun begynte på egenhånd, men får nå hjelp til redigering av kommunikasjonsavdelingen ved senteret. De er så langt overrasket over den positive responsen.

– De har ikke klart å finne noen samlede tall, men de har blitt positivt overrasket. Bare noen hører på er jeg fornøyd egentlig. 

Terapeutisk med ny kunnskap

Pandemien skaper usikkerhet og frykt. For Bull har det vært godt å få mer kunnskap om, for eksempel hvordan epidemier påvirker samfunn, og hvordan man håndterer pandemien i andre land.

– Vi sitter jo alle med mye usikkerhet rundt hva som skjer og hvordan verden vil se ut. Når jeg har snakket med kollegene er ting blitt litt mindre overveldende. Sånn sett har det også vært litt egenterapi i det.  Forskerne får meg til å se nye sammenhenger. Noen har forsket på noe som kan likne litt, og hvor verden har gått videre. Det å åpne perspektivene på det som skjer, gjør det lettere å se på muligheter, og ikke bare det som er skremmende der ute, sier hun.

Podcasten har vært en påminnelse om at det er mye å hente i å interessere seg for det kollegene gjør.

– Det jeg har gjort nå minner meg på at man må snakke med kollegene sine om hva de holder på med. Det lærer man så mye av, men det er lett å glemme i en travel hverdag der man er opptatt med sitt eget, påpeker hun. 

Overskuddsprosjekt 

Bulls podcastprosjekt ble født på grunn av et behov i en vanskelig situasjon, men det er likevel et overskuddsprosjekt, som krever mindre enn det gir, bedyrer hun. 

– Det var jo jeg som fant det på, så det er jo ikke noen plikt. Det holdes gående fordi jeg syns det er litt moro, og fordi jeg får gode tilbakemeldinger fra dem som er med, og dem som hører på, sier hun.

Med podcasten har hun klart det hun ønsket, å sørge for at noe av kaffepraten kan bevares også når man ikke får drukket den sammen.

– Det skaper en liten fellesskapsfølelse blant kollegene til vi igjen kan møtes på kontoret. Og så blir det noe vi har igjen etter denne rare tiden.

 


 

Emneord: Koronavirus, Formidling, SUM Av Margrethe Gustavsen
Publisert 23. apr. 2020 13:40 - Sist endra 23. apr. 2020 13:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere