UiO-ansatte viser fram hjemmekontorene

UiO er stengt og de fleste ansatte jobber hjemmefra. Noen sitter i stua, andre i kjelleren eller på kjøkkenet. Se bildene Uniforum har fått inn!

NYTER HJEMMEKONTORET: Kontoret på Blindern kan ikke konkurrere med dette, konstaterer professor Nils Axel Nissen og katten Miss Universe.

Sist torsdag kom beskjeden fra universitetsdirektør Arne Benjaminsen om at UiO blir stengt for både studenter og ansatte helt fram til påske. For ansatte som ikke er bedt spesielt om å komme på jobb, betyr det at de må jobbe hjemmefra.

Uniforum har spurt et utvalg UiO-ansatte om de vil dele et bilde av hjemmekontoret. Så langt har disse tatt utfordringen:

Har du også lyst til å vise fram hjemmekontoret ditt?
Send tekst og foto til uniforum@admin.uio.no

Marit Bragelien Veierød, professor ved IMB:

«Jeg er professor og nestleder ved Avdeling for biostatistikk, Institutt for medisinske basalfag, Medfak. Sammen med statistikerne ved Oslo Universitetssykehus (OUS) utgjør vi Oslo senter for biostatistikk og epidemiologi (OCBE), og fra nå i mars er alle vi 65 OCBE-UiO og OCBE-OUS forskerne samlokalisert i Domus Medica. Veiledning i statistikk i forskningsprosjekter på Medfak UiO, OUS og i Helse Sør Øst er en viktig del av vår oppgave. Nå tilpasser vi oss digital veiledning i Skype, Teams, Zoom ol. Vi arbeider med å motivere hverandre og holde tempoet oppe. Det sosiale er også viktig! Hjemmekontor kan være utfordrende og ensomt. OCBE har en helt fantastisk sosialkomite bestående av 4 phd/postdocs: Owen Matthew Truscott Thomas, Simon Lergenmuller, Emilie Ødegård og Mari Brathovde. Allerede forrige uke startet de arbeidet med å holde det gode miljøet og samholdet ved OCBE i gang. Nye digitale sosiale verktøy utforskes, og tips til fritidsaktiviteter i hjemmet samles inn og deles. Noen innspill er så morsomme at jeg ler høylytt. Det aller første de gjorde var å etablere en WhatsApp gruppe for alle OCBE. Det er helt herlig å ‘stikke innom’ der, nå vi ikke møtes i gangen eller i kjøkkenkroken på UiO. Vi følger hverandres liv på hjemmekontoret og deler tanker og bilder - jeg har dem alle ‘her’ i min hverdag på mitt hjemmekontor!»

Nils Axel Nissen, professor i amerikansk litteratur:

«Mitt hjemmekontor befinner seg i en leilighet på Majorstuen. Her har jeg og mannen min Storm og diverse katter stortrives i mer enn 11 år. Sammen med meg på det ene bildet har jeg Miss Universe, familiens eldste, som er en snart tolv år gammel Hellig birma. Det andre bilde viser utsikten fra kontorstolen utover Frognerparken og Ullernåsen. Her jobber jeg best og her har jeg skrevet fem av mine ni bøker og er i ferd med å fullføre den tiende. Kontoret på Blindern kan ikke konkurrere med dette!»

Anne Vaalund, Museum for universitets- og vitenskapshistorie:

«Jeg har laget meg hjemmekontor i kjelleren. Mannen min jobber i stua, og ungene har hjemmeskole på hvert sitt rom. Jeg jobber på Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV), og for meg er dagens situasjon en anledningen til å få produsert nettartikler og annet innhold til MUVs hjemmesider. Jeg rasket med meg en stor haug kilder og bøker rett før dørene stengte torsdag, og med alt stoff vi har liggende på serveren vår i tillegg, så har jeg arbeidsoppgaver for mange uker. Akkurat nå jobber jeg med en innsendt artikkel om en Galapagos-ekspedisjon i mellomkrigstiden. Ta gjerne kontakt om du ufrivillig har fått god tid nå, og har lyst til å skrive en universitetshistorisk artikkel fra faget ditt!»

Katerini Storeng, nyvalgt styreleder for Forskerforbundets lokallag på UiO:

«Her er bilder av meg i vårt hjemmekontor, dog uten mannen jeg deler det med eller barna som virrer rundt.»

Yngve Vogt, Apollon:

«Jeg jobber som forskningsjournalist i Apollon og har overhodet ikke vendt meg til tanken om å skulle intervjue forskere uten å se dem rett inn i øynene.»

Johanne Sundby, professor i global helse og Uniforum-skribent:«Jeg hadde ferie i forrige uke, og var på Finnmarksløpet i Alta. Da vi (hun som kjørt da) var i mål, kjørte vi tre med oss selv og 9 bikkjer dager gjennom snø og uvær for å komme hjem - siden alt var usikkert. Mange av mine nære kollegaer i global helse miljøet er i karantene, de har som vanlig vært ute i den store verden - ikke meg denne gangen. Vi kom hjem lørdag. Jeg har vært på «hjemmekontor» fra bilen når jeg ikke kjørte selv. Vel hjemme har vi installert oss på kjøkkenet og i stua. To jobber hjemme og en studerer. Vi skulle etter planen få ordentlig internett i huset førstkommende onsdag, foreløpig har vi tregt mobilt nett. Håper installatøren dukker opp. Jeg er professor i global helse, og har brukt litt av kunnskapen min til å gi faglig gode, men enkle å forstå, meldinger om epidemier og virus til folk flest på nett. Nå har jeg lyst til å fremskynde et kurs vi skulle ha om infeksjoner og epidemier, og se hvordan nettbasert undervisning virker. Jeg er nesten pensjonist, og selvsagt litt bekymret for egen situasjon, men vi bor i skogen, så det fungerer greit. Her er det ingen andre. 

Ellers koser vi oss hjemme, med å bake boller, hygge med hundene og forsøke å bevare en god stemning.» 

Belinda Eikås Skjøstad, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet UiO:

«Takk for invitasjon til å sende inn bilder fra hjemmekontor. Vedlagt fra hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet i Asker»

Martin Toft, redaktør i Uniforum

«Uniforum har på grunn av koronakrisa flytta ut av redaksjonen i Nemkobygningen. No held me i redaksjonen kontakt med kvarandre på digitale plattformer eller på telefon eller e-post.  Interessa for det me skriv om konsekvensen av tiltaka mot koronaviruset, har stor interesse blant lesarane våre. For oss viser dette at Uniforum vert sett på som den beste nyhendekjelda om alt det viktigaste som går føre seg på Universitetet i Oslo. Og det er sjølvsagt spennande å jobba med koronasakene, men det er litt leit at me i redaksjonen ikkje kan møta kvarandre fysisk og at me heller ikkje kan møta intervjuobjekta våre ansikt til ansikt.

No lever me i ei virtuell verd, kvar for oss og med familiane våre.  Men i ein dramatisk situasjon kan me no ta i bruk digitale hjelpemiddel som me ikkje har vore flinke nok til å bruka tidlegare. På denne måten har denne situasjonen også vore ein opplæringsprosess for oss. 

Likevel ser me fram til den dagen då livet vert normalt igjen, og me kan venda tilbake til kontora våre på Universitetet i Oslo og på nytt få høve til å spasera over Frederikkeplassen på veg til eit intervju med ein forskar i Eilert Sundts hus eller ein av dei tilsette i Lucy Smiths hus. Og undervegs vil det vera mogleg å ta ein kopp kaffi på Kafé Georg i Georg Sverdrups hus. For ei veke sidan var det mogleg.  No kan det truleg ta minst ein månad før det blir vanleg igjen. Me ynskjer alle lesarane våre lykke til på heimekontoret eller i beredskap på UiO.  Og så håpar me at me snart kan møtast igjen ansikt til ansikt.»

 

Av Helene Lindqvist
Publisert 18. mars 2020 05:40 - Sist endra 20. mars 2020 14:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere