Fra kommende mandag skal alle få digitalundervisning

En arbeidsgruppe har fått ansvar for at all digital undervisning kommer opp å gå på hele UiO kommende mandag. Hvordan eksamen skal avholdes avgjøres også om kort tid.

Dekan Morten Dælen står ved Focaults pendel på fysisk institutt

OPTIMISTISK: – Nå er det så mye dyktige folk på dette over hele UiO at vi er rimelig sikre på at vi skal få til noe bra. Det er en av de største dugnadene vi har hatt noen gang, sier Morten Dæhlen, dekan på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Foto: Ola Sæther

Over helgen har en gruppe jobbet på spreng med å få utarbeide en kravspesifikasjon for alt som må på plass for at alle emner på UiO skal kunne undervises digitalt. Arbeidet er ledet av Morten Dæhlen og Sten Ludvigsen, dekan på henholdsvis Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og Det utdanningsvitenskapelige fakultet.  Dæhlen håper å få det rullet ut med både tekniske og faglige veiledere allerede i morgen. 

– Vi har satt en organisasjon nå, hvor vi jobber fram digital undervisning i hele bredden av virksomheten på UiO. Det vil bli lagt ut informasjon om hvordan man kan få hjelp. Det regner vi med er oppe og går på onsdag eller torsdag, sier Dæhlen.

Mest spent på studentenes båndbredde

Det vil legges opp til en blanding av synkrone løsninger, som er seminarer og forelesninger i sanntid, og asynkrone løsninger, som er video og audioopptak. De asynkrone løsningene krever mindre båndbredde, og egner seg derfor godt til store emner med mange studenter. 

Ifølge planen skal alle emner ha fungerende digital undervisning fra mandag, men en god del har begynt allerede. Dæhlen tror at de vil lære mye i uka som kommer.

– Vi er spent på kapasiteten på de synkrone løsningene. Men det er mange som har tatt dem i bruk allerede, så vi vil få verdifull informasjon om dette i dag og i morgen. Så vi får se. Det er et spennende prosjekt dette her, sier han.

Universitetets senter for informasjonsteknologi(USIT) har utvidet serverkapasiteten og forsterket infrastrukturen. Det mest usikre momentet er studentenes egen bredbåndskapasitet, mener Dæhlen.

– Jeg tror det er båndbredden til og fra studentene som er utfordringen. Om det er nær hjemmet, eller på de de digitale motorveiene har vi ikke helt oversikt over. Vi tror det er kapasitet hvis vi klarer å få disiplinert oss. Det blir veldig spennende på mandag når vi kommer ordentlig i gang, sier han. 

Tar med lærdommen videre

Det er en bratt læringskurve både ansatte og studenter er inne i, og Dæhlen tror at det er kunnskap man kommer til å dra nytte av, også når hverdagen forhåpentligvis er tilbake.

– Jeg tror vi lærer mye. Når dette går over, vil jo de fysiske møtene komme tilbake. Det er mye ved de fysiske møtene som gir god læring. Det vil fortsatt være feltarbeid og labaratoriearbeid. Men vi lærer så mye nå at vi kommer nok til å bruke mye mer digital læring framover. Det er veldig mye positivt som skjer nå, mener Dæhlen.

Vil snart ta avgjørelser om eksamen

Samtidig som gruppa for digital undervisning jobber på spreng for å få i gang digital undervisning, er det en gruppe som jobber med å finne fram til alternativer for avholdelse av eksamen. Dæhlen håper å ha noen svar allerede på torsdag eller fredag.

– Plan A er å gjennomføre eksamen i løpet av semesteret. Så må vi ha en plan B. Det jobbes intenst i min administrasjon for å finne et alternativ til det vi vanligvis gjør. Vi ønsker å ta en beslutning om det også, så fort som mulig for å skape trygghet for studentene, forsikrer han.

Dæhlen er glad for at universitetet har klart å dra sammen og at de får til å opprettholde studietilbudet selv under de vanskelige forholdene.

– Jeg er veldig stolt av å være leder og dekan på Universitetet i Oslo. Folk jobber knallhardt på veldig mange områder for å skape gode tilbud til studentene.

Av Margrethe Gustavsen
Publisert 17. mars 2020 04:30 - Sist endra 17. mars 2020 12:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere