Nils Christian Stenseth fikk hederspris i Kina

Biologiprofessor Nils Chritian Stenseth ved UiO fikk i dag tildelt International Science and Technology Cooperation Award i Kina. Det er den høyeste utmerkelsen en utenlandsk forsker kan få.

HEDERSPRIS: Biologiprofessor Nils Chr. Stenseth ved UiO er tildelt den største hedersprisen noen utenlandsk forsker kan få i Kina.

Foto: Martin Toft

– Jeg gratulerer professor Stenseth med den flotte anerkjennelsen av hans betydelige forskning innen biologi i samarbeid med kinesiske kolleger. UiO håper også å styrke forskningssamarbeidet med kinesiske forskere fremover, både innen naturvitenskap og medisin, samt innen de samfunnsvitenskapelige og humanistiske disiplinene, sier UiOs rektor Svein Stølen i en pressemelding.

Nils Chr. Stenseth er professor i biovitenskap og var blant annet leder for forskningsmiljøet Senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES) fra 2007 til 2017. I løpet av den perioden publiserte senteret nærmere 1500 vitenskapelige artikler. Stenseth har over lang tid hatt et tett samarbeid med kinesiske forskere.

– Jeg føler meg svært beæret over at jeg er blitt tildelt denne prisen, som er en flott anerkjennelse av det langvarige samarbeidet jeg har fått være med på. I løpet av disse mer enn 25 årene har jeg hatt stor glede av å arbeide sammen med mange fremragende kinesiske forskere og institusjoner, sier Stenseth i pressemeldingen.

Stenseth har levert internasjonalt anerkjente bidrag på flere områder innen biologi. Ikke minst har han vært med på å klarlegge hvordan og hvorfor dyrebestander svinger over tid. I de senere årene har han jobbet mye med å studere spredningen av bakterien Yersinia pestis, som blant annet forårsaket Svartedauden i Vest-Europa på 1300-tallet

– Norge og Kina kan ha mye å lære av hverandre. Et nært samarbeid mellom Kina og Norge kan blant annet bidra til å styrke verdensledende forskergrupper som kan bidra til å finne løsninger på mange av de globale utfordringene vi står overfor. Kinas bidrag vil være essensielt når det gjelder å finne løsninger på slike områder som fattigdomsreduksjon, klima, helse, energi og miljøet, sier Stenseth.

Det var i år ti utenlandske forskere som ble tildelt den kinesiske hedersprisen. Det er flere enn vanlig, fordi tildelingsseremonien var en del av feiringen av Folkerepublikken Kinas 70 års-jubileum. En av dem som var til stede, var Kinas president Xi Jinping.

Emneord: Kina, Priser, Biologi
Publisert 10. jan. 2020 10:08 - Sist endra 10. jan. 2020 10:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere