Sol, sommer og svaberg

Innhold i Uniforum nr. 10 1997


Sol og sommer. Blått hav og tøffende fiskeskøyter. Båtturer og bading . En stille stund på en lun terrasse mens dagens fiskefangst godgjør seg på grillen. Sommerdrømmen er virkelighet på Furufjell - Feriestiftelsen for universitetsansatte i Oslos hytte på Spjærøy på Hvaler.

TEKST: GRO LIEN GARBO

FOTO: MARIANNE TØNNESSEN OG GRO LIEN GARBO

Bare to timers kjøretur fra Oslo - litt lenger tid med tog og buss - og man befinner seg i ferieparadiset. En velutstyrt hytte med syv sengeplasser og et anneks for to som er ekstra glade i hverandre. Usjenert beliggende med svaberg og store furutrær som vaier i vinden. Fem-minutters spasertur fra hytta er brygga med to joller med påhengsmotorer til fri avbenyttelse. Og skjærgården ligger der. Klar til å utforskes: Et tokt til øya og fortet Tordenskiold i sin tid benyttet, en runde rundt Spjærøy gjennom sundene som avgrenser øya i forhold til Asmaløy og Vesterøy. En kveldstur for å se på fyrene og horsisonten. Bare husk å fylle på med bensin til nestemann etter endt ferie.

To sykler er hyttene også utstyrt med, så kommer man seg raskt til butikken og så kan man utforske de mange idylliske småveiene på øyene.

Hytteboka forteller først og fremst om fisketurer: Om hvitting, lyr, sei, torsk og , om turer til Fredrikstad og til Sverige og om godt og dårlig vær. «Nå har vi vært på det fineste feriestedet vi noen gang har besøkt», skriver en familie. «No kjem finveret og vi dreg», skriver en annen.

Oppfører seg bra

Nabo til Furufjell, tilsynsmann Knut Nordby, synes at de universitetsansatte stort sett oppfører seg bra når de er på ferie.

- Det er aldri noe bråk med folk, bortsett fra med en og annen ungdomsgjeng utover høsten. Båtene blir nok også litt «herpetisert», men folk er flinke til å støvsuge og å rydde etter seg, sier Norby. Han drar litt på det når vi spør om han husker noen episoder spesielt.

- Det måtte være hun som kom og trodde at det bare var å gå til dekket bord. Jeg måtte kjøre henne til butikken. Hun dro før tiden og kom aldri igjen. Men ellers er jo folk stort sett veldig fornøyde.

Egen hytte

Feriestiftelsen kjøpte Furufjell av en privatperson i 1980. Fram til da hadde universitetet i løpet av en ti års-periode leiet steder til sine ansatte på henholdsvis Sørlandet, Tjøme og Alicante. Det var Velferdsutvalget som stod for utleien, men for at universitetet skulle kjøpe sitt eget sted, måtte det opprettes en feriestiftelse.

- Vi dro rundt og kikket på steder blant annet i Valdres, forteller leder for Feriestiftelsen, Trond Harr, som har ledet utvalget fra første dag.

- Når valget falt på Hvaler, var det både fordi det er sommerlig, at det er en rimelig geografisk avstand til Oslo og dessuten er hytta vinterisolert og fullt møblert.

At dette tilbudet betyr mye for de ansatte, er Harr ikke i tvil om: - Folk får koblet skikkelig av og kommer i kontakt med elementene, mener han.

Mellom 30 og 40 universitetsansatte som søker om å få leie hytta, må dessverre avvises hvert år. Hele sommersesongen er det fullt belegg, men folk benytter hytta hele året. Noen har til og med vært der i julen. Systemet for tildeling av plass følger rettferdige regler. Det går etter ansiennitet og på om man har fått leie før.

Harrs drøm er at Feriestiftelsen skal få råd til å kjøpe en hytte til - på fjellet, slik at flere kan få slippe til. - De fleste bedrifter, som er langt mindre enn universitetet, har mye mer å tilby de ansatte på denne fronten, argumenterer han.

Priser

I høysesongen ( juni, juli, august) koster hovedhuset 1000 kroner i uken og annekset 450. Prisen gjelder to voksne og ett barn under ett år. Er man flere, må man betale 100 kroner ekstra per person per uke. Utenfor høysesongen koster hovedhuset 800 kroner per uke og annekset 350. Også da er det 100 kroner ekstra per ekstra person., Et helgeopphold er på 350 kroner for hovedhuset og 150 for annekset. I helgen må de «flertallige» ut med 50 kroner per hode.

Billedtekster:

  1. INNE: Hytta var fullt møblert da Feriestiftelsen kjøpte den.
  2. (BRUK 3 ) FISKESKØYTER: Fiskeskøyter hører hele året til for lokalbefolkningen på Hvaler. Her en båt med dagens fangst med reker.
  3. 4 TILSYNSMANN: Tilsynsmann Knut Nordby synes at universitetsfolk stort sett oppfører seg pent.
  4. BÅTLIV: Med båt kan man utforske skjærgården.
  5. FLORA: Svaberg og flora = sommer.
  6. FURUFJELL: 1000 kroner i uken er ikke nettopp noen blodpris for denne hytta.
  7. HYTTEBOK: Mange fornøyde hilsener fra universitetsansatte med familie i hytteboka.
  8. TORDESKIOLD: Her på festningen kunne Tordenskjold i sin tid forskanse seg.
  9. SVABERG: Hvaler og svaberg = sant
  10. APPETITT: Frisk sjøluft skjerper appetitten

Innhold i Uniforum nr. 10 1997

Publisert 12. juni 1997 20:18 - Sist endra 1. sep. 2014 13:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere