Odontolog æresdoktor i Romania

Innhold i Uniforum nr. 10 1997


Med stor ståhei og direkte TV-overføringer på rumensk fjernsyn ble førsteamanuensis Edvard Berger Messelt nylig kreert til æresdoktor ved Universitetet i Tirgu Murus i Romania. Han har vært initiativtaker til forsendelse av hjelpesendinger og til utveksling av studenter og lærere.

AV MARIT SCHULSTOK

- Det begynte med at jeg som dekan ved Det odontologiske fakultet i 1991 var på et europeisk dekanmøte i Ungarn. Der deltok også to rumenere. De forklarte forsamlingen hvor dårlig forfatning landet deres var i og hvilket behov de hadde for kontakt med utlandet. De fortalte om mangelfullt utstyr, og utdaterte lærebøker. Det føltes naturlig å gjøre en innsats for det kriserammede landet, sier førsteamanuensis Edvard Berger Messelt ved Institutt for oral biologi.

Nyttig studentutveksling

Messelt tok initiativet til å få i stand en samarbeidsavtale mellom det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo og Det medisinske og farmasøytiske universitet i Tirgu Murus. Denne omfattet både hjelp i form av støtte til utstyr og et samarbeid om utdanning. Messelt stod i spissen for en forsendelse av 17 tannlegeenheter pluss mindre utstyr for ca. fem år siden. Nå fortsetter samarbeidet med utveksling av både studenter og lærere. Rumenske studenter blir tilbudt spesialistutdanning her, og norske studenter reiser til Romania på et tre ukers studieopphold.

- Studentene har mye å lære i Romania, blant annet hvordan man trekker tenner. Det er jo nesten ingen som gjør det i Norge lenger. Romania har mange sykdommer vi bare leser om i lærebøker her i Norge, sier Messelt. Når nivået på odontologifaget i Romania har bedret seg, vil det kanskje også bli snakk om en forskerutveksling landene imellom.

Ingen spontanentusiast

Og i slutten av mai i år ble Messelt kreert til æresdoktor ved Universitetet i Tirgu Murus. Det skjedde med stor festivitas og hele seremonien ble sendt direkte på rumensk fjernsyn, hvor Messelt holdt en tale om internasjonalisering.

Han reiste så på befaring i landet, og fikk se at utstyret som var blitt sendt ned fra Norge fem år tidligere var i flittig bruk. Nå er behovet stort for å fylle på med nye reservedeler til tannlegeenhetene.

- Det er viktig for meg å følge opp engasjementet fra 1991. Jeg er ingen spontanentusiast som mister interessen etter en kort stund. Nå er Romania kommet over den verste materielle nøden, men det er fortsatt behov for hjelp. Jeg håper at vi kan gjøre vårt til å bedre tannlegedekningen i landet, sier Messelt.

RUMENSK ÆRE: Førsteamanuensis Edvard Berger Messelt nylig kreert til æresdoktor i Romania. (Foto: Kirsten Faustino)


Innhold i Uniforum nr. 10 1997

Publisert 12. juni 1997 20:17 - Sist endra 1. sep. 2014 13:28
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere