Et universitetsbibliotek reiser seg

Uniforum Nr. 8 1997


Det hamres og bankes på tomta for det nye Universitetsbiblioteket. Det som lenge var et stort hull i bakken, har nå fått form av et råbygg, som er kommet opp på gateplan. Flere studenter og ansatte ved universitetet på Blindern tar seg tid til å beskue reisingen av det nye topp moderne biblioteket.

AV MARIT SCHULSTOK (TEKST) OG KIRSTEN FAUSTINO (FOTO)

  • Jeg pleier vanligvis å stoppe opp her noen minutter på vei hjem fra jobb for å se hvor langt de er kommet, sier førsteamanuensis Kenneth Junge ved Psykologisk institutt fra utkikksposten ved hjørnet av Akademika.
  • Jeg gleder meg til biblioteket blir ferdig. Da kan man ta i bøkene igjen. Jeg får nok ikke så stor glede av det siden jeg pensjoneres om fire år, men det er spennende å følge med på reisningen av et så stort bygg.

Idet Junge haster videre, kommer andre til, som stiller seg opp på hjørnet for å ta en titt. Kanskje til avveksling fra stillheten på kontorene og lesesalene? Byggetomta er merkelig vakker i morgenlyset og frister til en liten stans for å drømme om hvordan det er å klatre høyt oppe i kranene.

ENDELIG PÅ GATEPLAN

23. oktober 1996 tok universitetsrektor Lucy Smith første spadestikk på tomta der det nye Universitetsbiblioteket skal stå ferdig i 1998. 9. mai i år la HM Kong Harald ned grunnsteinen. Nå har bygget endelig kommet opp på gateplan, et par uker forsinket.

Bygget som har fått navnet Georg Sverdrùps hus, vil bli unikt i europeisk sammenheng, både med sin særegne arkitektur og sin satsing på å bli toppmoderne innenfor bruk av informasjonsteknologi. Brukerne skal kunne ta med seg sine egne bærbare PC-er og koble seg til nettet. Til sammen vil det bli 2000 datapunkter og en rekke faste arbeidsstasjoner. Dessuten vil rundt 2 millioner bøker finne sin plass i hyllene.

Byggingen holder mange mennesker i arbeid, og det tenkes langt framover. En av dem som følger nøye med på byggingen, er seniorarkitekt i Teknisk avdeling, Leif Jarle Haugen.

- Vi har ikke noe direkte ansvar for byggingen, men sammen med prosjektkoordinator Eirin Haugen på Universitetsbiblioteket holder jeg byggesaken under nøye oppsyn. Vi er i gang med prosjektering av det utstyret som skal inn i bygningen, og vi planlegger hvordan 2 millioner bøker skal flyttes, sier Haugen.

I ALL SLAGS VÆR

Det er rundt 110 mann (for det er bare menn) i arbeid på byggeplassen for tiden. Mellom klokken 6 om morgenen og klokken 10 om kvelden får UB-tomta verken ro eller hvile. Da jobbes det på spreng for å holde alle tidsskjemaer.

Utstyrt med forskriftsmessige hjelmer og ikke fullt så forskriftsmessige sko blir Uniforum invitert ned i «gropa» for å se byggearbeidene på nært hold. Formann i byggefirmaet Selmer, Tore-Jan Rønning, forteller at byggingen av det nye Universitetsbiblioteket er et av de større arbeidene Selmer har fått entreprisen på.

Betongarbeidene er forsinket med et par uker, men Rønning er sikker på at Selmer vil klare å få bygget «lukket» som lovet i november 1997.

Det er 27 forskjellige byggeentrepriser som vil være innom byggingen før det nye Universitetsbiblioteket åpner dørene i oktober 1998. Statsbygg har det øverste ansvaret.

Mens omvisningen vår pågår, kommer arbeiderne tilbake fra lunsj. Alle som èn er utstyrt med obligatoriske hjelmer og vernesko. Rønning forteller at sikkerheten er den viktigste prioriteringen på en arbeidsplass.

Det blåser en sur vind denne dagen, men arbeiderne ser ut til å være vant til å jobbe ute i all slags vær.

- Det verste av alt er sludd. Da er alle klær og sko våte, uten å tørke før neste dag, sier Rønning. - På sommeren derimot, ler han, er det få som får så mye frisk luft og blir så brune som oss.


Uniforum Nr. 8 1997

Publisert 15. mai 1997 20:36 - Sist endra 1. sep. 2014 13:27
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere