- Aldri betenkelig å skaffe seg kunnskap

Uniforum Nr. 8 1997


Genmodifisert mat, DNA-analyser i rettsmedisin, kloning av sau. Genteknologi er stadig i nyhetsbildet, og de etiske implikasjonene ble senest diskutert på Norsk Biologforenings konferanse 25.-27. april.

- Det er aldri betenkelig å skaffe seg kunnskap, problemet er hvordan kunnskapen brukes, mener Hans Prydz, professor i eksperimentell medisin og leder av Bioteknologisenteret.

Av Marianne Tønnessen

- Alle kraftige teknologier kan misbrukes. Men nytten av genteknologien er mye større enn de etiske problemene den medfører. Den er en fabelaktig kilde til kunnskap om sykdommer, mener Prydz. Han deltar i Det humane genomprosjektet, et internasjonalt forskningsprosjekt som fram mot år 2005 skal kartlegge alle menneskets arveegenskaper. Prosjektet koster 20 milliarder kroner og involverer særlig forskere fra USA, Storbritannia og Frankrike, men også nordiske forskere deltar.

- Det humane genomprosjektet vil gi oss en fantastisk kunnskap om den menneskelige biologi, og vi vil kunne fastslå helt nøyaktige årsaker til sykdom. Kreftforskningen vil kunne nøstes opp, i virkeligheten er jo kreft tusen forskjellige sykdommer, sier Prydz.

Det humane genomprosjektet var tema for Norsk Biologforenings konferanse siste helgen i april, som ble åpnet av helseminister Gudmund Hernes. Han mente det var nødvendig med et internasjonalt regelverk om menneskerettigheter og bioteknologi.

- Det humane genomprosjektet vil kunne vise oss vinnerne og taperne i livets lotteri. En forskning som sprenger grenser, må møtes av en etisk refleksjon som setter grenser, sa Hernes.

- Vi må ikke la kunnskapen om de menneskelige arveegenskaper forlede oss til en eller annen form for genetisk determinisme om vinnere og tapere. Miljø, ernæring, sosial og psykologisk interaksjon har også viktig innflytelse, mener Hans Prydz.

STORE MULIGHETER: - Det humane genomprosjektet vil kunne fastslå helt nøyaktige årsaker til sykdom, mener professor Hans Prydz. (Foto: Marianne Tønnessen)


Uniforum Nr. 8 1997

Publisert 15. mai 1997 20:36 - Sist endra 1. sep. 2014 13:27
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere