ØST-TIMORSK IDENTITET

Uniforum 19/96

FREDSPRISEN OG UiO: Prorektor Armindo Maia ved Universitetet i Bili i Øst-Timor er en av få øst-timoresere med universitetsutdanning fra utlandet som har vendt tilbake til hjemlandet for å være med på å bygge opp en høyere utdanning i Øst-Timor. På fredspris-seminaret mandag 9. desember holdt han en forelesning om situasjonen i landet og ved sitt universitet. (Foto: Kirsten Faustino)

- Vår viktigste oppgave er å gi studentene en øst-timorsk identitet, sa prorektor Armindo Maia ved Universitetet i Bili, Øst-Timor, fra talerstolen i Universitetets Aula mandag.

AV MARIT SCHULSTOK

Universitetet i hovedstaden Bili er Øst-Timors viktigste universitet, og studentene utdannet her utgjør kjernen i motstandsbevegelsen mot den indonesiske okkupasjonsmakten. Prorektor Armindo Maia er en av få øst-timoresere med universitetsutdanning som, etter å ha studert utenlands, har vendt tilbake til Øst-Timor for å hjelpe til med å bygge opp den høyere utdanningen i landet. Mandag holdt han en forelesning om den aktuelle situasjonen i Øst-Timor. Fredspris-seminaret ble arrangert av Nettverk for Stillehavsasia-studier ved Senter for utvikling og miljø i samarbeid med Institutt og museum for antropologi.

DEMONSTRASJONER UTEN ARRESTASJONER

- Like før jeg kom hit, raste det en ukes demonstrasjon ved universitetet til støtte for nobelprisvinner biskop Belo. Det var enestående. Rundt 200 000 mennesker demonstrerte i gatene, uten at verken politiet eller militæret grep inn. Det gir et slags håp for fremtiden. Kanskje kan vi i fremtiden uttale oss fritt uten frykt for å bli arrestert. Jeg håper inderlig at årets Nobelpris kan være med på å skape en frittalende dialog med de indonesiske myndighetene.

INDONESISK UNDERTRYKKING

- I de knapt 20 årene okkupasjonen av Øst-Timor har vart, har det pågått en systematisk undertrykking av øst-timoresisk kultur. Ved universitetet har antallet studenter sunket, vi har fag som indonesisk historie og indonesisk kultur, uten noe tilsvarende øst-timorsk. Arbeidsløsheten er stor, og investorene unngår området på grunn av usikkerheten. En av våre viktigste oppgaver ved Universitetet i Bili er å skape en øst-timorsk identitet i studentene som ikke har opplevd et fritt Øst-Timor, sa Armindo Maia.


Uniforum 19/96

Publisert 13. des. 1996 09:20 - Sist endra 1. sep. 2014 13:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere