Næringsliv, akademia og shopping ...

Uniforum 19/96

Fred Olsens IT-visjon:

­ Og så må det være shopping, sier den tynne lange mannen med sin litt slepende nasale stemme. Han står «på scenen» i Sophus Lies auditorium og retter en lang pekestokk mot et kjempefotografi over Fornebu. Han har en visjon: Om få år skal Fornebu være motoren i utviklingen av norsk IT. Et tett samarbeid mellom næringsliv og akademia ­ 24 timer i døgnet ­ skal besørge dette.

AV GRO LIEN GARBO Alt er stort når det gjelder Fred Olsen. Han har store planer og store penger.

Mannen taler offentlig noe sånt som hvert skuddår, og er velsignet med et langt mer velkledd, lydhørt, velvoksent og pengesterkt publikum enn hva som er de fleste forelesere på Blindern forunt. Så er det også Norsk Investorforum som sammen med Universitetet i Oslo står bak arrangementet 28. november.

­ Vi er inne i hjernerevolusjonen. Investeringene innen IT er de største vi har. I dag har vi 30 000 IT-folk i Norge, men om fem år vil vi trenge 70 000 nye, sier Fred Olsen. Han peker på at det vil bli et stort gap mellom behov og kompetanse, og viser til tall fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet om at det utdannes 520 nye IT-folk per år.

Ifølge Fred Olsen vil det være behov for IT-kompetanse i alle bedrifter og overalt i det offentlige. Derfor IT på den tidligere flyplassen. Fred Olsen tror sterkt på dette og er i ferd med å «flagge hjem». Det står ikke på ham. Men det gjelder å få samarbeidspartnere og ikke mist det offentliges aksept.

Fred Olsen forteller at han har ett formål med sine Fornebuplaner: Å gjøre Norge billigere å drive og å sikre norsk økonomi et nytt ben å stå på i tillegg til offshore og maritim virksomhet.

­ Man må sette seg mål, klare mål, understreker han.

­ I år 2005 vil Fornebu kunne bli Europas mest attraktive kunnskapspark, mener foredragsholderen og tar tilhørerne med på en «dias»-reise der de presenteres for tilsvarende prosjekter andre steder i verden.

Fred Olsen understreker at valget av Universitetet i Oslo som arena for forelesningen ikke er tilfeldig.

­ Vi befinner oss på landets største kunnskapsinstitusjon. Likevel er det kanskje her det har vært minst bytte med næringslivet sier han. I Fred Olsens Fornebu-visjon ser det annerledes ut. Der skal studenter, akademikere og næringslivsfolk tenke, arbeide, forske og studere på samme sted. De skal spise sammen, og for den saks skyld «shoppe» sammen. De skal være der 24 timer i døgnet. Ha med sovepose, men ikke sove. Studentene skal i løpet av sin studietid flere ganger være innom både akademia og næringsliv. Slikt blir det utvikling av, mener Fred Olsen.

KUNNSKAPSPARK: I år 2005 vil Fornebu bli Europas mest attraktive kunnskapspark, dersom Fred Olsen får det som han vil. Her foreleser han om planene på Blindern. (Foto: Ståle Skogstad)


Uniforum 19/96

Publisert 13. des. 1996 09:20 - Sist endra 1. sep. 2014 13:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere