Gjør døde dyr «levende» igjen


Uniforum 19/96

Ei svart glinsende kornkråke syes i buken med smidige hender, mens et par glassøyne på bordet «kikker» på fingrene som arbeider. Terje Trondsen stortrives som taksidermist-lærling ved Zoologisk institutt.

I 1990 ble taksidermist et eget håndverksfag i Norge. Over 200 personer arbeider med å stoppe ut dyr, men få har fått fagbrev på dette. Det er Terje Trondsens mål. Han vil gjerne arbeide med å gjøre døde dyr og fugler nesten levende igjen.

­ Jeg har alltid hatt stor interesse for naturen, fugler og dyr. I femte klasse på barneskolen hadde jeg en lærer som jaktet og fikk stoppet ut et ekorn. Jeg ble veldig fascinert av det, forteller Terje, mens hans stryker den svarte kornkråka.

­ Hva er det viktigste med den jobben du har valgt?

­ Du bør være flink til å observere hvordan dyrene oppfører seg i naturen. Legge merke til detaljer og prøve å gjenskape disse så fint man kan når man stopper ut dyret.

Terje har gått ett år på videregående i Kristiansand, før han fikk læringeplassen ved universitetet. Ved Zoologisk institutt skal han være under opplæring i to år før han kan gå opp til fagbrevet.

­ Jeg trives kjempegodt, her får jeg prøvd alt mulig. Bortsett fra å lære om alle teknikkene for å stoppe ut dyr, får jeg være med på vedlikeholdsarbeid og lage nye utstillinger, sier sørlendingen fornøyd.

OBSERVERE: For å bli taksidermist bør du være god til å observere hvordan dyrene oppfører seg ute i naturen, mener taksidermist-lærling Trond Trondsen.


Uniforum 19/96

Publisert 13. des. 1996 09:20 - Sist endra 1. sep. 2014 13:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere