God gammeldags julemesse

Uniforum 19/96

Man skulle tro det var en årviss tradisjon, så gjennomført var det, men så er det bare andre året på rad at museene på Tøyen arrangerer julemesse Et tiltak vi håper er kommet for å bli. Sist fredag tok julestemningen oss ­ på Tøyen hovedgård.

TEKST. GRO LIEN GARBO

FOTO: STåLE SKOGSTAD Forventningsfulle barneøyne fulgte spent med mens Guri Olafsby hamlet opp med flatbrødbaksten på tradisjonelt vis. Olafsby var sist innom museene som dinosaurguide, men har tydeligvis flere talenter. Det har også ledende forskningstekniker ved Botanisk museum Harald Hundire, som i det ene øyeblikket opptrådte som potetselger, i det neste som spelemann, akkompagnert av Einar Vestrheim som var hentet «utenfra» for anledningen. Søstrene Live og Madeleine var så begeistret at de danset rundt i ring, rundt i ring, med mamma og andre voksne som tilskuere ­ alle sammen snille og myke i ansiktet.

I det innerste rommet i gården fikk de minste utfolde seg med å lage dekorasjoner med kongler, blader og maling. De voksne var kanskje like opptatt av hva de kunne få kjøpt. Vakre soppfargede silkesjal, plantefargede vevde puter, strikkede sokker, kjeder med edle stener fra Mineralogisk-geologisk museum, honning, hjemmelaget bringebærsyltetøy, brodert julepynt, trolldeigfigurer, vikingsmykker, krydder, flotte kaktuser og andre planter fra gartneriet. Anne Finnanger, gartner i Veksthuset, fristet også med tørkede blomster. Selgerne innomhus hadde det lysest og varmest, mens utefolket, blant annet konsulent på Felleskontoret Ane Moe og bibliotekar på Botanisk museum, Wenche H. Johansen, hutret mens de heroisk holdt ut ute i kulda med salg av henholdsvis frukt og julenek. Takken var mange takknemlige sjeler, som fikk et helt annet henført uttrykk etter et besøk på Tøyen enn etter et besøk i byens moderne, stressende julegater.


Uniforum 19/96

Publisert 13. des. 1996 09:20 - Sist endra 1. sep. 2014 13:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere