Uniforum-MAL

Uniforum 18/96

Teologen som ble popkomponist

Ragnar Bjerkreim er komponist. Har du sett filmsuksessen «Jakten på nyresteinen» har du hørt musikken hans, det samme har du gjort hvis du har fått med deg innledningen til NRK 1s «Tjueen».

Egentlig ble Ragnar Bjerkreim teolog. Men som 27-åring tok han et nytt valg, og begynte å studere komposisjon ved Universitetet i Oslo.

Begravelsesorganist

- Jeg bestemte meg allerede som 12-åring, men det var ikke så lett når du vokste opp i Bygde-Norge på 60-tallet. Men jeg spilte orgel i elleve år, forteller Bjerkreim. Han kommer fra den lille bygda Bjerkreim i nærheten av Egersund i Rogaland. I en periode hadde han til og med inntekter av orgelspillet sitt.

Dagbladet. 20.11.96

Bøygen

Bøygen, nr. 3 1996, kr 25

Teorisulten? Og språk- og litteraturinteressert? I tilfelle kan kanskje tidsskriftet Bøygen være et nytt og inspirerende bekjentskap. Det gis ut ved Avdeling for nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Oslo, og har som siktemål å gjenspeile nordiskfagets mange sider.

Dagbladet. 21.11.96

Norsk et farsmål

Det vrimler av ord og uttrykk om og for mannen i det norske språk. Men nå får han konkurranse. En kvinneordbok er underveis - med appelsinhud, jordfarger, gåsplitt, båthals og ballongbukse i. Gutt, kar, mann, fyr, gemal og herre. Det norske hankjønn er mann for sin hatt, likandes kar, herre over situasjonen og en hel del annet. Da er det ikke så rart at han også snakker mer. For det gjør han!

- Mannskulturen gjør seg langt mer gjeldende i ordbøkene enn kvinnekulturen. Et søk i databasen for registrerte ord forteller om tre ganger så mange ord knyttet til mann som til kvinne. Det er temmelig mange ord som ikke har funnet veien inn i ordbøkene, men som er veldig viktige for kvinner. det er jo litt rart at prevensjonspille, leggevann, bikinilinje og brødkur ikke finnes i det normerte og vedtatte språk, sier amanuensis Ruth Vatvedt Fjeld ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Kvinner trenger nyanser

Det er snart ti år siden Ruth Vatvedt Fjeldt bestemte seg for å lage en kvinneordbok. Siden har hun samlet 2000 ord som først og fremst brukes i kvinnehalvdelen av befolkningen.

Vårt Land. 23.11.96


Uniforum 18/96

Publisert 12. des. 1996 17:09 - Sist endra 1. sep. 2014 13:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere