Uniforum-MAL

Uniforum 18/96

­ Og dette hadde ingen fortalt om!

Da Gro Steinsland «oppdaget» religionshistorie, ble hun fullstendig oppslukt. Samtidig ble hun nesten provosert over at noen få mennesker hadde sittet og visst om så mye spennende ­ og så hadde de ikke fortalt henne om det!

Når professor Gro Steinsland gjerne lar seg intervjue, skriver kronikker og dessuten holder foredrag, er det nettopp fordi hun synes at religionshistorie er så spennende.

På Senter for studier i vikingtid og nordisk middelalder, der hun jobber, er det dessuten en uttalt policy både å stille opp i forhold til pressen og å drive med andre former for formidling.

­ Selv har jeg alltid hatt et sterkt ønske om å fortelle om hva jeg driver med. Religionshistorie har åpnet øynene mine overfor andre kulturer, og samtidig gjort meg i stand til å se på det hjemlige med nye øyne. Det er en kunnskap jeg ønsker å dele med andre.

­ Hva slags erfaring har du med journalister?

­ Jeg har gode opplevelser med journalister både i aviser, radio og fjernsyn. Mange av dem er svært interesserte og arbeider grundig med stoffet. Selv får jeg flere henvendelser enn jeg greier å stille opp på, forteller Steinsland.

De siste ti årene har hun opplevd en sterkt økende interesse for kulturhistorie, særlig i forbindelse med 1000-årsjubileet for overgangen fra hedendom til kristendom.

­ Hva slags råd vil du gi til yngre kolleger når det gjelder formidling?

­ Selv har jeg lært enormt mye av å holde foredrag for folk land og strand rundt. Man må lære seg å snakke direkte og dessuten tørre å komme litt fram med seg selv og sine synspunkter. Det handler om å ha respekt for andre og om å snakke på en måte som folk forstår. Man kan ikke komme trekkende med fagspråket. Jeg får mer og mer respekt for publikum, sier Steinsland.

Det eneste litt negative Steinsland har opplevd i forbindelse med sin medieprofil, er at enkelte mennesker ikke kan takle at hun setter et kritisk søkelys på kirken. Det hender at folk kommer på døren hennes og skal frelse henne. Det hender også at hun får ekle meldinger på telefonsvareren fra nynazistiske grupper, fordi hun ikke oppfordrer folk til å gjenoppta en dyrkelse av Odin og Tor.

Gro Steinsland har ikke hatt pågang fra journalister som vil at hun skal uttale seg om ting som ligger fjernt fra faget hennes.

­ Jeg er en fagformidler og ville ikke være interessert i å uttale meg om for eksempel trafikksikkerhet, sier hun.


Uniforum 18/96

Publisert 12. des. 1996 17:09 - Sist endra 1. sep. 2014 13:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere