Synes journalister er flinke

Uniforum 18/96
­ Kontakten med massemediene gir meg ny kunnskap og bredere kontaktflate, sier professor i folkerett, Carl August Fleischer. Det går sjelden en uke uten at han blir oppringt av journalister.

Det tar tid å snakke med journalister, men Fleischer mener likevel ikke at det går på bekostning av forskningen hans:

­ Når jeg snakker med journalister, er det en toveiskommunikasjon der jeg får mye informasjon fra det praktiske liv. Dette beriker forskningen, sier han.

Han mener at universitetssamfunnet står overfor store farer fordi kontakten med omverdenen er for liten og mange i universitetsmiljøet er altfor tilbakeholdne av natur. Men ifølge Fleischer er det ingen grunn til å engste seg for journalistene.

­ Min erfaring er at massemediene gjør en meget god jobb. Alle fornuftige lesere er klar over at det som kommer i mediene er kortfattet, og at det ikke nødvendigvis er helt presist med alle nyanser og forbehold. Men de fleste journalister er flinke til å få fram hovedbudskapet.

­ I blant kan det selvsagt skje feil også i pressen, som den gangen jeg ble kalt «ekspert i folkevett» i stedet for folkerett, sier han.

­ Hvordan reagerer kollegene dine på at du er så framtredende i mediene?

­ Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har en god del kolleger som ikke er glade i meg. Selv om dette antakelig ikke først og fremst har med massemediene å gjøre, tror jeg nok det har skapt en del bitterhet at mediene ­ med min hjelp ­ har vært kritisk til det jeg mener er uholdbar jus fra andre jurister, sier han.

Fleischers tips til andre forskere som blir intervjuet av journalister, er følgende: Vær rimelig kort og hold deg til hovedsynspunktene.

­ Jeg forsøker å holde meg til det jeg har greie på. Derfor ville jeg for eksempel ikke uttale meg som hvordan Slottsplassen skal se ut eller delta i et debattprogram om vi bør ha kongedømme eller republikk. Jeg kunne heller ikke tenkt meg å vært dommer i Kvitt eller dobbelt, sier Fleischer.


Uniforum 18/96

Publisert 12. des. 1996 17:09 - Sist endra 1. sep. 2014 13:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere