Qviller, kort møte

Uniforum 17/96

(Foto: Xenia Isaksen)

Navn: Bjørn Qviller

Utdanning: Historie, latin og gresk hovedfag

Tittel: Førsteamanuensis

Ansatt ved: Seksjon for tverrfaglige kulturstudier

­ Hvordan vil du beskrive det fagmiljøet du er en del av?

­ Det er som å komme til et nytt kontinent, her hersker det pionerånd. Vi er fortsatt under oppbygging og er litt uferdige. Men det viktigste med et akademisk miljø er nysgjerrigheten og pågangsmotet, og det er tilstede.

­ Hvilke universitetspolitiske saker oppfatter du som viktigst?

­ Jeg mener det viktigste er å få til et godt universitetsbibliotek. Biblioteket er universitetets hukommelse og et viktig verksted for de ansatte. Jeg håper man vil sette av romslige bokbudsjetter. Dessverre har boksamlingen helt fra 70-tallet fått uforsvarlig store hull. Bokbudsjettet bør ikke være første sted man setter inn sparekniven.

­ Hva arbeider du mest med i øyeblikket?

­ Det er to ting. For det første arbeider jeg med en bok om politisk sosiologi og kultur i antikkens verden. Dette er en del av et prosjekt for å vise at politikk er et kulturelt produkt. For det andre studerer jeg dronninger før Europa ble kristnet. Mye tyder på at dronningene var de som fikk de største omstillingsproblemene. Fra å være trollkjerringer skulle de nærmest bli nonner.

­ Hvem ønsker du å få presentert i neste nummer?

­ Jeg ønsker å retunere ballen til sosialantropologene. Knut Odner lærte meg mye i min tidlige akademiske karriere. Han er en faglig stabeis som har slåss for det han mente var riktig, og vunnet fram. Odner har kombinert sin faglige innsikt med praksis som arkeolog. Arbeidet hans har vært viktig for nyorienteringen av historiefaget som foregår i vår tid.

BENTE IVERSEN

Publisert 2. des. 1996 14:33 - Sist endra 1. sep. 2014 13:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere