­ En seier for forskningsformidlingen

Uniforum 17/96

Apollon - beste eksternavis

Universitetet i Oslos forskningsformidlingstidsskrift Apollon fikk i forrige uke Informasjonsforeningens pris som årets beste bedriftsavis i klassen for eksternaviser.

­ En anerkjennelse av det vi holder på med og en stor stimulans for hele Informasjonsavdelingen, sier redaktør Harald Hornmoen.

AV GRO LIEN GARBO

«Apollon er et utfordrende tidsskrift som presenterer sentrale problemstillinger: Magasinet får godt fram at Universitetet i Oslo lever både i tiden og i framtiden», heter det i juryens uttalelse. Juryen berømmer også Apollons layout.

Hornmoen har vært redaktør for Apollon i to og et halvt år.

­ Hva har du lagt vekt på for å få Apollon til å bli det produktet det er?

­ Jeg har en klar visjon om hva forskningsformidling skal dreie seg om. Det handler ikke om å bibringe forskningsresultater, men om å sette dem i en større sammenheng ­ et metaperspektiv om du vil ­ for å fortelle hvor forskningen går hen.

Undersøkelser, blant annet i Sverige, viser at det er denne typen forskningsformidling leserne vil ha. Bare å videreformidle forskningsresultater sier ikke noe som helst, og er i hvert fall ikke god journalistikk.

KUNNSKAPSRESERVOAR

Hornmoen understreker at forskerne ved universitetet er en selvfølgelig forutsetning for Apollons suksess.

­ Forskerne representerer et kunnskapsreservoar som ingen annen institusjon eller bedrift kan sammenlikne seg med. Derfor er vi som arbeider med Apollon i en privilegert situasjon, selv om jeg enkelte ganger kan akke meg over formidlingsevnen til enkelte forskere, sier han.

Hornmoen berømmer sine medarbeidere og trekker spesielt fram Unni Bjørge ­ en tradisjonsbærer og en fabelaktig korrekturleser som gjør at språket holder et høyt nivå, Alv Reidar Dale ­ som bruker atskillige timer på layouten ­ og dessuten fotografiene til Ståle Skogstad.

REDAKSJONELT ROM

­ En viktig forutsetning for å lage et troverdig tidsskrift er at ledelsen gir oss et stort redaksjonelt rom vi kan utfolde oss i. Uten dette rommet ville vi få pustebesvær og ikke kunnet sikre den kritiske dialogen, som jeg mener Apollon har, understreker Hornmoen.

­ Hvorfor er Apollon et viktig tidsskrift?

­ Forskning preger i større og større grad samfunnsutviklingen. Ved å gå i bresjen for en forskningsjournalistikk som skaper sammenheng, er vi med på å styrke universitetets posisjon i denne utviklingen. Dessuten må vi ikke glemme at formidling er en av universitetet primæroppgaver. Sånn sett er denne prisen en seier for formidlingsoppgaven, som ofte har en tendens til å bli glemt, sier Hornmoen.

JUBLENDE GLAD: Redaktør Harald Hornmoen jubler over at forskningsformidlingstidsskriftet Apollon vant Informasjonsforeningens pris. (Foto: Ståle Skogstad)

Publisert 2. des. 1996 14:32 - Sist endra 1. sep. 2014 13:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere