På tokt til vikingtiden

Uniforum 16/96
­ I Asia har vi båtene på elva, men her bruker dere dem til å begrave folk i. Det er litt ... eh ... spesielt.

AV MARIANNE TøNNESSEN

Sier en thailandsk mann som er på rundreise i Skandinavia sammen med gruppa si.

­ This is amazing! You can't go to Norway without seeing the viking ships, stråler to damer fra Australia.

På en vanlig onsdag formiddag er det mange som har tatt seg en tokt til Vikingskipshuset på Bygdøy.

­ Noen av turistene her lurer på om skipene er av plast, forteller Jon Kenneth Kristoffersen. Han er vakt, og merker tydelig forskjell på amerikanere, tyskere og franskmenn:

­ Amerikanerne flyr rett bort i suvenirbutikken og skal handle. Tyskerne er veldig interesserte, og kan stå lenge og gruble på hvordan roret fungerte, mens franskmennene ofte er sure fordi det ikke står noen forklaringer på fransk.

Det er ikke alle turistene som er like godt forberedt.

­ For noen er det nok litt uklart at vikingene ikke er et eget folkeslag, sier professor Arne Emil Christensen ved Vikingskipshuset, som er en del av Universitetet i Oslo. Han har inntrykk av at vikinger og samer er en eneste røre for noen av turistene.

Det er laget en liste over de vanligste spørsmålene på museet. Noen lurer på hva som er bak og fram på skipene, og en god del av turistene spør om menneskene og dyrene ble levende begravd. Om bord i Osebergskipet var det nemlig to kvinner, tolv hester, fem-seks hunder og to okser, men sannsynligvis var ingen av dem begravd i live.

I de siste årene er det kommet stadig flere turister fra Øst-Asia og Øst-Europa til Vikingskipshuset. I alt er nærmere 500 000 mennesker innenfor de hvite murveggene hvert år. Det er like mange som på alle de andre universitetsmuseene i Oslo til sammen.

En skoleklasse flokker seg sammen rundt roret på Osebergskipet og strekker hendene bort på treverket.

­ Hei, ikke rør, roper Kristoffersen strengt og klapper med hendene så det gjaller i murhvelvingene. Barna trekker straks lankene til seg.

­ Faktisk er det de voksne som er de verste til ta på skipene, sier Kristoffersen. Men det er bare blinde mennesker som får lov til å berøre de tusen år gamle materialene.

­ Heldigvis har vi sluppet den situasjonen de hadde på Kon-Tiki-museet tidligere, da folk spikket av trebiter fra båtene for å ta med seg hjem, sier Jon Kenneth Kristoffersen.

­ Hva var de båtene der til, spør den ene australske damen og peker på de små båtene innenfor Tuneskipet.

­ Antakelig livbåter, ler den andre.

Vikingskipshuset

Vikingskipshuset er en del av Universitetets Oldsaksamling. Det er det mest besøkte museet i Norge med nærmere 500 000 gjester årlig. Flesteparten av disse er utlendinger. Vikingskipshuset sto ferdig i 1957, og inneholder Osebergskipet, Gokstadskipet, Tuneskipet og utstyr og redskaper fra skipene. Alle de tre vikingskipene er fra 800-tallet.

Museet er åpent hele året, og det koster 30 kroner å komme inn.

PÅ VIKINGTOKT: Nesten 500 000 mennesker besøker Vikingskipshuset årlig. Flesteparten er utlendinger. (Foto: Kirsten Faustino)

­ AMAZING: Margorie Bayliss og Dorothy Nankervis er imponerte over Osebergvognen. (Foto: Kristen Faustino)


Uniforum 16/96

Publisert 5. nov. 1996 22:45 - Sist endra 1. sep. 2014 13:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere