­ Jeg må være litt foran

Uniforum 15/96
­ Det jeg er mest redd for, er at jeg ikke vil få jobb når jeg en gang skal søke stillinger i konkurranse med nordmenn. Derfor må jeg være litt foran. Når dere nøyer dere med et hovedfag, må jeg gjøre alt for å få en doktorgrad, sier 20 år gamle Yajun Liu fra Kina.

Da hun kom til Norge som 14-åring, ble hun straks fritatt i fagene matematikk og naturfag på ungdomsskolen. Hun hadde allerede vært gjennom hele pensum i kinesisk skole. I stedet brukte Yajun all sin tid til å lære norsk før hun skulle inn på videregående skole.

­ Jeg arbeidet så utrolig hardt for å lære det, forteller hun.

Man må kanskje vite noe om grunnleggende forskjeller i norsk og kinesisk språk for å forstå hvilken bragd det var. Etter seks år i Norge studerer hun i dag informatikk på 3. semestret. Hun jobber fortsatt hardt, og hun får fenomenale karakterer, 1.3 i gjennomsnitt. Men også for Yajun Liu er Universitetet i Oslo blitt for stort.

­ Jeg har ikke fått noen norske venner her. Det er dumt. Vi er mange som følger ulike vekttallskurs, og det har vært vanskelig for meg å finne et miljø, sier hun. Hun visste heller ikke at det var så få jenter på de kursene hun følger. I gruppeundervisning er hun eneste jente blant 14 gutter. Men matematikk har alltid vært hennes fag, helt fra hun var liten. For henne er informatikk en morsom måte å bruke matematikken på, og hun vurderer ikke å bytte fag nå.

En kinesisk venninne studerer i Trondheim og er godt fornøyd, men Yanun Liu kan ikke tenke seg å reise fra sine foreldre i Oslo. Hun er deres eneste barn. Hun kan heller ikke tenke seg å reise tilbake til det prestisjetunge Peking-universitetet, selv om hjemlengselen treffer henne når hun får lange brev fra en god venninne i Kina.

­ Jeg håper jeg finner et miljø når jeg etter hvert flytter over til Informatikkbygningen. Jeg er nok ikke så flink til å være sosial. Jeg synes det er vanskelig her på Mat.nat.

FLINK STUDENT: Yajun Liu fra Kina får glimrende karakterer, men savner et miljø på Blindern. (Foto: Bente Iversen)


Uniforum 15/96

Publisert 31. okt. 1996 22:52 - Sist endra 1. sep. 2014 13:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere