Uniforum-MAL

Uniforum 14/96

PRESSEBITER

Gi de ansatte sju dagers egenmelding

Spar ressurser og sykmeld deg selv. Professor og lege Dag Brusgaard vil at du skal kunne være borte fra jobben en hel uke uten sykmelding. - Dagens ordning er meningsløs og basert på misbruk av legene, sier han til Dagbladet. Professor i trygdemedisin, Dag Brusgaard, kaster en brannfakkel inn i norsk arbeidsliv når han foreslår at arbeidstakere må kunne legge seg syke og bli borte fra jobben sju dager uten legeattest. NHO raser mot utspillet, men Brusgaard får støtte fra presidenten i Den norske lægeforening, Hans Petter Aarseth. - Det å gå til lege for å få sykmelding, fratar den enkelte ansvar. Ressurser i helsevesenet kan bli frigitt hvis den enkelte ansatte selv kan skrive egenmelding fram til åttende dag av fraværsperioden, sier Aarseth. - Brusgaard er professor i trygdemedisin ved Universitetet i Oslo, og er i tillegg allmennpraktiserende lege én dag i uka ved Frogner helsesenter. Han mener hundretusener burde la være å gå til lege for å få sykmelding.

Dagbladet. 18.9.96

- Sex-vent ett skritt tilbake

«Verd å vente på»-kampanjen er perspektivløs når den fastholder det overforenklede synet på seksualmoral som kirken tradisjonelt står for. Det sier teolog Jone Salomonsen ved Universitetet i Oslo. Hun mener kampanjen legger til rette for at ungdommene mislykkes, i stedet for at den får ungdommene til å modnes og utvikle seg mot den voksne seksualiteten. Forskningsstipendiaten ved Det teologiske fakultet er ekspert på nyreligiøsitet knyttet til feminisme. Hun reagerer negativt på «Verd å vente på»-kampanjen som Dagbladet skrev om i går. Kristne ungdommer over hele Norge oppfordres til å signere et løfte om å avstå fra sex før ekteskapet. Kampanjen kjemper mot den rådende seksualmoralen.

Dagbladet. 23.9.96

Fra feil og fordommer til kjedelige fakta?

Nytt naturfag i grunnskolen

Svein Sjøberg har filleristet grunnskolens bøker i orienteringsfag for mangler, feil og fordommer, og han har vunnet kampen om å få naturfag inn igjen som eget fag på barnetrinnet. Likevel ser han med redsel fram til elevenes møte med det nye natur- og miljøfaget i grunnskolen fra neste skoleår, når Reform 97 skal settes ut i livet. - Den gamle o-fagundervisningen har vaksinert elevene mot naturfag. Nå frykter jeg at pendelen vil svinge, og at de vil få en ny form for vaksine: faglig riktige, men temmelig tørre og kjedelige bøker, sier Sjøberg, som er fysiker og professor i naturfag ved Universitetet i Oslo. Han ser med stor bekymring på at ungdommen i stadig større grad velger bort naturfagene, samtidig som arbeidsmarkedet mangler ingeniører og andre realister. Særlig trist synes han det er at jentene svikter realfagene. Bare 20 prosent av de som velger fysikk i videregående skole, er jenter. Dette er mindre enn for 20 år siden.

Nationen. 27.9.96


Uniforum 14/96
Publisert 29. okt. 1996 23:35 - Sist endra 1. sep. 2014 13:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere