Fest for nybygg på Finse

Uniforum 14/96
På Høyfjellsøkologisk forskningsstasjon på Finse heiste forskerne tidligere flagget til topps når grunnkursene i biologi var over. Da var det slutt på trengselen. I fremtiden får forskerne ha bygningen sin for seg selv. 17. september ble det innviet et nytt kurs- og konferansesenter like ved.

AV MARGARETH B. BENTSEN

Den gamle forskningsstasjonen har 14 sengeplasser. Den nye har 44. På grunnkursene i biologi er det gjerne 120 studenter som kommer i flere puljer. (En del av dem har overnattet på Finsehytta, som eies av Den Norske Turistforening.) I løpet av de 25 årene fra 1970-95 var rundt 2000 studenter innom forskningsstasjonen. Noen av dem skrev sine hovedfagsoppgaver der.

I NATURKREFTENES VOLD

Tonen var mindre formell enn vi er vant med når nye bygninger innvies på universitetet og den offisielle nøkkelen går fra minister til rektor til dekan og instituttbestyrer. På Finse representerte teknisk direktør Tore Christoffersen alle øvrighetspersonene og overleverte bygget til brukerne.

­ Man må ha en utrolig tålmodighet når man skal bygge her oppe i fjellet, sa han og siktet til at byggearbeidene måtte stoppes høsten 1994 fordi vinterstormene satte inn så tidlig.

­ Men dette er et ubekymret prosjekt. Vi har kunnet stole på dyktige arkitekter, byggeledere og rådgivere, sa Christoffersen og berømmet ildsjelene som hadde skaffet midler. 7,5 millioner kroner har det kostet. 6 millioner kommer fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, 1,5 million fra universitetene (Oslo og Bergen).

Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo ga 150 000 kroner til driften av senteret som innvielsesgave.

I PAKT MED TERRENGET

Rundt oss luktet det friskt av tre. Så har da også arkitekten, Ragnvald Bing Lorentzen, spesialisert seg nettopp på tre.

Bing Lorentzen hadde hatt kontakt med eksperter for å tilpasse bygningen til de ekstreme værforholdene på Finse. Den er plassert slik i terrenget at det på best mulig måte skal ta av for de store snøfonnene som legger seg rundt husene om vinteren. Den lange, lave bygningen glir godt inn i landskapet.

ET HUS MED SJEL

Professor Arne Semb-Johansson var den siste av en lang rekke gratulanter.

­ Dette er et hus med sjel, en plante som er pleiet med omhu, sa han og undret seg over at han alltid kom tilbake til det samme spørsmålet: Er det spesielle mennesker som drar til fjells eller blir man spesiell av å være i fjellet?

Etter kaken og kaffen ble alle invitert til å se de vakre og dramatiske bildene til noe så sjeldent som en kvinnelig naturfotograf, sommerbestyreren på forskningsstasjonen, Erika Anita Leslie.

Like under Hardangerjøkulen ligger Høyfjellsøkologisk forskningsstasjon med det nye kurs- og konferansesentret. De to bygningene er nesten parallelle. I forgrunnen til venstre: endeveggen på forskningsstasjonen. (Foto: Margareth B. Bentsen)


Uniforum 14/96

Publisert 29. okt. 1996 23:35 - Sist endra 1. sep. 2014 13:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere