50 år med gode værberegninger

Uniforum 14/96
Han hadde ikke hørt om prisen før han selv fikk den. Den prestisjefylte italiensk/sveitsiske Balzan-prisen gikk i år til professor Arnt Eliassen ved Institutt for geofyikk for hans værberegninger.

AV BENTE IVERSEN

Det regner, akkurat slik meteorologene fortalte tusenvis av nordmenn i går. Men på Bekkestua utenfor Oslo sitter en mann som har visst om denne regnskyllen i flere dager.

- Ja, jeg var på Blindern en tur tidligere denne uka, og da viste beregningene at det skulle bli kraftig regn i dag, sier Arnt Eliassen. Hele sitt yrkesaktive liv har den 81 år gamle professoren arbeidet med matematikk og værberegninger. 19. november drar han til Roma for å motta 2.6 millioner kroner for sin 50 år lange innsats for meteorologiforskningen. Blazan-prisen henger høyt, og Eliassen hadde faktisk aldri hadde hørt om prisen før han selv fikk den.

­ Det var en stor overraskelse. Vet ikke hvorfor jeg aldri har hørt om denne prisen før, men paven har visstnok også fått den engang, sier professoren og ler. Eliassen skjønner ikke helt hvorfor akkurat han har fått prisen.

­ Dette er selvsagt hyggelig, men det er da mange som har gjort mye bra arbeid for meteorologiforskningen.

DÅRLIG VÆR

Eliassen er utdannet ved Universitetet i Oslo. Under krigen ble han ansatt ved Det Meteorologiske institutt hvor han jobbet til fram til 1953.

­ Da var det godt å komme tilbake til Blindern igjen. Like etter krigen hadde vi ikke så gode modeller for å beregne været slik de har i dag. Det hendte at vi bommet på meldingen, og det var ikke morsomt. En gang truet et hotell med å saksøke oss fordi vi hadde meldt dårlig vær en søndag da solen skinte fra skyfri himmel. Det betydde tap for dem fordi folk ikke var forberedt på det fine været, forteller professoren. I 1958 ble Eliassen professor, og siden da har han jobbet ved universitetet. Hele tiden med å utarbeide bedre modeller for å kunne beregne været.

- Vilhelm Bjerknes har vært den store inspirasjonen i arbeidet mitt. Det var han som fikk meg interessert i geofysikk.

BRA VÆRMELDINGER

Fondet for Balzan-prisen ble etablert allerede i 1956 av datteren til en italiensk journalist. Fondet deler ut priser både til forskere og organisasjoner og personer som har gjort en humanitær innsats eller drevet fredsarbeid. I år får Røde Kors 5.2 millioner kroner for sin innsats.

­ Hva har du tenkt å bruke pengene til?

­ Det er jo mange penger, og jeg har ikke hatt tid til å tenke på det ennå.

­ Hva synes du om dagens værmeldinger?

­ De er veldig bra. Hadde ikke trodd de skulle bli så bra, men det er litt merkelig at meteorologene har begynt å melde sol og ikke skyer. Sola er jo alltid der, det er skyene som forårsaker været, sier prisvinneren.

Ute regner det fortsatt. Og det blir visstnok ingen bedring til i morgen - hvis Eliassen har beregnet rett.

HYGGELIG: ­ Det er selvsagt hyggelig å få en pris, men det er da mange andre som også kunne ha fortjent den, mener professor Arnt Eliassen. (Foto: Kirsten Faustino)


Uniforum 14/96
Publisert 29. okt. 1996 23:35 - Sist endra 13. mai 2019 14:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere