Pressebiter

Uniforum 13/96

PRESEBITER

Melankoli

70 år etter at den tyske forfatterfilosofen Walter Benjamin fikk avvist sin doktoravhandling for det tyske universitet, boken «Det tyske sørgespillets opprinnelse» (Pax 1994), doktorerer den norske litteraturforskeren Kjersti Bale på en avhandling om litteratur og melankoli som tar utgangspunkt Benjamins klassiske bok. I helga forsvarte hun sin doktoravhandling med glans. - Et banebrytende og mangfoldig verk om emnet, fra Aristoteles til Julia Kristeva, sa den svenske opponenten Anders Cullhed om Kjersti Bales arbeid, «Melankoli som litterær konfigurasjon» (Universitetet i Oslo).

Klassekampen. 10.09.96

Plagsom veps i høst

Hvis du syns vepsen har vært snill i sommer, så gled deg ikke for tidlig. Det er nemlig nå han blir irritabel. Vepsen suser rundt hodene, og vi slår etter den av all kraft. Så dumme er vi ifølge konservator Geir Sørli ved Zoologisk museum. - Det dummeste vi gjør er å slå etter den. Ved en slik reaksjon truer vi nemlig forsvarsinstinktet til vepsen som svarer med et stikk. Hvis vi derimot står helt stille, vil den nok plage oss, men den vil sikkert ikke stikke brodden i huden, sier Sørli.

Drammens TID. og Buskeruds B. 06.9.96

I bybildet

Vikingskiphuset tilhører Universitetets oldsaksamling, og rommer skipsfunn fra vikingtida. Huset ble reist etter en arkitektkonkurranse i 1914, vinner Arnstein Arneberg. Husets mest berømte klenodier er Osebergskipet, Gokstadskipet og Tuneskipet.

Arbeiderbladet. 11.9.96

Sterke kvinner skremmer menn

Sterke kvinner med god økonomi og høy utdanning er tapere på kjærlighetsmarkedet. De skremmer menn vekk fra seg. Menn uten midler og utdanning sliter også med å finne seg en partner. Denne sosialpsykologiske virkeligheten er ikke bare noe mange av oss har registrert i omgivelsene. Den gjenspeiles også i statistikker og er tema for forskning og forelesninger på universitetene. At menn som verken har fast jobb eller penger er lite attraktive på ekteskapsmarkedet er ikke overraskende. Menn skal tradisjonelt bære den største forsørgelsesbyrden i en familie, og til det trengs penger. Kvinner er skeptiske til fattige menn. Menn det er ikke like lett å forstå at det bor tusenvis av ressursterke enslige kvinner rundt oss som ikke finner seg noen livsledsager. - Både befolkningsregistre og analyser av intervjuundersøkelser viser at det er de «unge middelaldrende» kvinnene med mest utdannelse, og mennene med minst utdannelse som oftest forblir enslige, sier professor Øystein Kravdal, professor i demografi ved Sosialøkonomisk institutt, Universitetet i Oslo.

Dagbladet. 14.9.96


Uniforum 13/96

Publisert 25. okt. 1996 01:10 - Sist endra 13. mai 2019 14:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere