Mer enn wienervalser

Uniforum 13/96

1000-årsjubileum:

Østerrike er mer enn nyttårskonserter, alpelandskap og wienervalser. Når Universitetet i Oslo i høst feirer landets 1000-årsjubileum, er det for å markere Østerrike som en av Europas fremste kulturnasjoner, men uten å underslå de mørkere sider ved historien.

AV INGEBORG WIESE

­ Det 20. århundre ble født i Wien, er det mange som mener. Østerrike har vært en utklekningsanstalt for samfunnsvitere, forfattere, filosofer og kunstnere gjennom hele dette århundret. Jeg kan bare nevne navn som Kafka, Schönberg, Wittgenstein og Freud, sier professor Elsbeth Wessel, Germanistisk institutt, som har ledet arbeidet med jubileumsfeiringen.

ANTI-SEMITTISMEN

I dag er Østerrike et relativt lite land med sju millioner innbyggere. Fram til 1918 var det et stort keiserdømmet som talte 50 millioner mennesker og minst 14 ulike språk. Wessel mener det gamle keiserdømmet Østerrike-Ungarn på mange måter kan sammenliknes med dagens europeiske union. Visjonen om «folkefamilien» var levende i forrige århundre, og Wien var en utadvendt by som gjennom 1000 år hadde tatt imot fremmede fra både øst og vest. Trafikken gjennom Wien har alltid vært stor. Byen ligger som en bro mellom Øst- og Vest-Europa.

­ Hvordan passer den åpenheten du beskriver med Østerrikes rolle under den andre verdenskrig?

­Det er fortsatt Østerrikes traume at de tok imot Hitler i 1938. Anti-semittismen blomstret etter Krystallnatten. I motsetning til Tyskland tok aldri Østerrike noe oppgjør med nazismen. I 1945 forsøkte man i stedet å forfalske historien ved å hevde at landet var Hitlers første offer. Det var i Østerrike Hitler opplevde jødehatet og hvordan man mobiliserer massene. Først det siste tiåret har det kommet kritiske røster som ønsker et oppgjør med fortida, forteller Elsbeth Wessel.

Jörg Haiders høyreekstremistiske parti har i dag mer enn 20 prosent tilslutning i den østerrikske befolkning. Haider har som mål å bli landets neste kansler. Wessel finner det vanskelig å vurdere hvordan jødene i dag opplever sin situasjon i Østerrike, men hun synes den høyreekstremistiske utviklingen er skremmende.

­ Vi skal ha en bok- og fotoutstilling om jødisk kultur i Universitetsbiblioteket på Drammensveien. Vi har fått midler fra Østerrike til å lage den. Jødene utgjorde aldri mer enn rundt 10 prosent av landets befolkning, men har likevel dominert åndslivet betydelig fram til 1938, sier hun.

Feiringen av 1000-årsjubileet vil først og fremst være preget av en rekke foredrag og et symposium i dagene 26. til 29. september i Oslo. Flere av Østerrikes fremste filosofer og intellektuelle vil forelese, i tillegg til nordiske bidragsytere som Berthold Grünfeld og Arne Næss. Ved siden av UB vil det også bli utstillinger på blant annet Folkemuseet og Stenersenmuseet utover høsten. Feiringen av Østerrikes 1000-årsjubileum er et samarbeid mellom Østerrikes ambassade i Norge og Universitetet i Oslo.

KAFEKULTUR: Wien er og var mer enn kafeene. (Maleri: R. Völkpl, Copyright: Direktion des Museen der Stadt Wien)


Uniforum 13/96

Publisert 25. okt. 1996 01:10 - Sist endra 13. mai 2019 14:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere