Har du en st-student som st-st-stammer?

Uniforum 13/96
Ikke la studenter som stammer slippe unna all snakking. Det er de aktive studentene som har størst sjanse for å bli kvitt et stammeproblem, ifølge logoped Solveig Slinde.

AV MARIANNE TøNNESSEN

­ Still de samme kravene til dem som stammer som til andre studenter. Selv om man er kommet opp i 20-årene, er det fremdeles mulig å bli kvitt stammingen. Men da er det nødvendig å bli aktivisert, sier Slinde, som arbeider ved Bredtvet kompetansesenter for logopedi. Hun er faglig ansvarlig for et selvhjelpskurs som Sosionomtjenesten og Bredtvet tilrettelegger for studenter som stammer.

Det er anslagsvis tre hundre studenter ved Universitetet i Oslo som stammer. Slinde tror at mange av dem velger tekniske fag framfor for eksempel språkfag, fordi de da slipper å snakke så mye.

­ Mange som stammer har vært passive i skolegangen. På universitetet er det enda lettere å bli passiv og unngå kontakt med andre, sier hun. Men dette kan foreleserne være med på å motvirke:

­ Krev at de skal være aktive. Men la dem få den tida de trenger, og ikke prøv å fullføre setningen de begynte på. Når du først har gitt noen ordet, må du ikke ta det tilbake. Se på den som snakker og gi tilbakemelding på innholdet i det som sies ­ ikke snakkemåten, råder hun.

GRATIS KURS

I høst starter et selvhjelpskurs for studenter som stammer. Kurset er gratis og holdes på Bredtvet senter for logopedi. Påmelding skjer hos Sosionomtjenesten i 4. etasje i Administrasjonsbygningen på Blindern innen 10. oktober.

STAMMING: ­ Ikke legg ordene i munnen på dem som stammer, sier logoped Solveig Slinde. (Foto: Xenia Isaksen)


Uniforum 13/96
Publisert 25. okt. 1996 01:10 - Sist endra 13. mai 2019 14:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere