Blindern blomstrer

Uniforum 13/96
Blindern er ikke bare stein og betong. Her finnes mange grønne oaser som fortsatt frisker opp, selv om den første frostnatta er faretruende nær.

AV MARIANNE TøNNESSEN

­ Folk spør helt overraska om det virkelig er roser på Blindern, forteller gartner Susanne Lehne. ­ Mange tror det bare er en steinørken her.

Blindern blomstrer, også nå i september, takket være Susanne og de andre ansatte i Parkanlegget.

PæRENE KAN SPISES

Men det er ikke bare blomster som bekler Blindern. I Urtehagen ved Biologibygningen fins både kryddervekster, medisinurter og fargevekster. Og på Frederikkeplassen, ved muren mot Matematikkbygningen, er det plantet pæretrær.

­ Trærne er unge ennå, men det er bare å forsyne seg når det kommer pærer, sier Lehne.

I Urtehagen er det også tillatt å smake på markens grøde.

­ Men det blir vel litt drøyt hvis folk skulle begynne å plukke blomstene og ta med seg hjem, sier hun.

HAGEKONSULENTER

­ Det virker som om de ansatte syns det er blitt fint rundtforbi. Mange som kommer bort til oss, har også spørsmål om sin egen hage, så vi blir en slags konsulenter, smiler Lehne. Hun har tatt seg en pause fra jobben med å spa opp svartsurbærbuskene som står mellom Villa Eika og Blindern Barnestuer. Buskene må berges før byggingen av nytt UB setter i gang.

De ansatte i Parkanlegget har nok å henge de grønne fingrene sine i før frosten kommer. Tulipanløk skal settes, dryppvanningsanlegget skal tømmes for vann, og løv må fjernes. Lehne og hennes kolleger har dessuten ansvar for å holde området rent for søppel og sneiper.

SNEIPER ER DET VERSTE

­ Folk er stort sett flinke til å bruke søppelkassene, men det hender at vi finner kantineservise på plenene. Det er også trist at noen tråkker over blomsterbed når det finnes gangstier, sier Lehne.

­ Sneipene er likevel det verste. Vi går over hele området med en «sneipesuger» én gang i uka, men dagen etter er det like ille igjen. Etter at det ble slutt på røykerommene, havnet mange flere sneiper utenfor. Og det skyldes ikke mangel på askebegre, sier hun.

­ Utenfor SV-kantina er det verst. Der flyter det av sneiper, yoghurtbegre og kaffekopper.

Parkanleggets ansatte merker stor forskjell på Øvre og Nedre Blindern:

­ På nedsida av Blindernveien er det roligere, mindre søppel og mindre hærverk enn på oversida. Det skyldes kanskje at det er flere folk på Øvre Blindern, sier Lehne.

GRØNNE FINGRE: Lajla Lieng og Susanne Lehne har nok å henge de grønne fingrene sine i før vinteren kommer. (Foto: Xenia Isaksen)

SOLHATT I URTEHAGEN: Blant krydder og medisinurter i urtehagen står disse purpur-solhattene. (Foto: Xenia Isaksen)


Uniforum 13/96
Publisert 25. okt. 1996 01:10 - Sist endra 13. mai 2019 14:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere