Tirsdags-Akademiet

Uniforum 12/96
God forskningsjournalistikk er mangelvare i mediene. «Akademiet» i NRK2 kan derfor tillate seg å reklamere med et program der seerne kan gå dypere inn i en problemstilling og følge en sammenhengende argumentasjon.

AV MARGARETH B. BENTSEN

NRK2s «Akademiet» er på lufta denne uken Hver dag kl. 18-19 sender undervisningsredaksjonen alt fra typiske friundervisningskurs til universitetsforedrag.

­ Det nye med Akademiet er at undervisningsredaksjonen i NRK har fått en egen sendeflate i beste sendetid. Dette gjør at vi i større grad kan nå voksne seere. Tidligere har vi først og fremst kommunisert med skolebarn og -ungdom, sier Akademiets prosjektleder Egil Eikvil. Han er redaksjonssjef i undervisningsredaksjonen i NRK. 24 MINUTTERS TALETID

Tirsdagen er satt av til programmer som er beregnet på dem som ønsker å gå dypere inn i en problemstilling. Den sammenhengende argumentasjonen i foredragene kan vare i 24 minutter. Formen varierer fra rene forelesninger foran et publikum til billedlagte programmer. Ett tema blir tatt opp om gangen i ett eller flere programmer.

­ Det blir ikke direktesendinger.Vi har ikke satset på det hektiske. Deltakerne skal kunne være trygge på at de kan meddele seg på en skikkelig måte. Men taletiden på 24 minutter er først og fremst tilpasset publikum. Folk skal også ha tid til å sette seg ned og lytte.

RESPEKT FOR MENNESKET

De fire første programmene stiller spørsmålet: Hvordan påvirker teknologien vårt syn på mennesker? Serien er kalt «Etikk for åpent auditorium». Alle foreleserne er hentet fra Universitetet i Oslo: Svein Aage Christoffersen, professor i systematisk teologi, Trond Berg Eriksen, professor i idéhistorie, og Jens Saugstad, fakultetsstipendiat ved Filosofisk institutt.

De tre forskerne holder hvert sitt foredrag. I det fjerde programmet har programleder Audgunn Oltedal invitert de tre til en samtale, der også en spesialist i allmennmedisin blir trukket inn. GENMODIFISERTE MATVARER

18.-21. oktober arrangerer Akademiet en lekfolkkonferanse om genmodifisering av matvarer, som vil bli presentert for seerne. Dessuten kommer to serier: «Møtested» og «I elvegudinnens rike». «Møtested» består av dialoger eller intervjuer med mennesker med sterke meninger. Om det blir «annerledes» som kanalen har reklamert med, gjenstår å se. Forskningsformidling ser det ut til å bli lite av foreløpig, da filosofen Nina Karin Monsen er den eneste forskeren som er med. «I elvegudinnens rike» er filmer om miljø- og utviklingsproblematikk langs Ganges-vassdraget. FRIR TIL SAMARBEID

­ Universitetsfolk er bare involvert på tirsdagene, bortsett fra når det gjelder onsdagsserien «Nærkontakt med fortiden», som handler om slektshistorie og lokalhistorie. Det er viktig at vi bringer forskerne ut til et bredere publikum også, mener Eikvil. Seinere vil det komme programmer som er produsert ved universitetene.

Eikvil ønsker seg en faglig bredde:

­ Det er spørsmål om hva som blir gjort tilgjengelig for oss, og de enkelte fagmiljøenes vilje til å samarbeide. Det kunne for eksempel være interessant å følge et forskningsprosjekt over tid, sier han.

Prosjektleder for NRK2s «Akademiet», Egil Eikvil, inviterer til smale dager på tirsdagene. (Foto: Ståle Skogstad)


Uniforum 12/96

Publisert 8. okt. 1996 10:10 - Sist endra 1. sep. 2014 13:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere