Gullmedaljer direkte fra H.M. Kongen

Uniforum 12/96
Stor stas var det for de tre lovende unge forskerne John Torgils Vaage, Erlig E. Guldbrandsen og Ragnar Torvik at

H.M. Kong Harald personlig tok dem i hånden og delte ut H.M. Kongens gullmedaljer på Universitetets årsfest 2. september.

Nytt av året er det at gullmedaljene ikke tildeles for prestasjoner i et oppgitt emne, men for fremragende forskning som er bedømt ved Universitetet i Oslo og som er anerkjent som nye bidrag til de respektive fagfelts forskningslitteratur. Årets tildelinger gikk til doktorgradsarbeider som er avlagt innenfor den organiserte forskerutdanningen. Bak hver av prisvinnerne står veiledere og fruktbare forskningsmiljøer, kunne rektor Lucy Smith fortelle i sin presentasjon av vinnerne på årsfesten. Rektor la også vekt på at hver av prisvinnerne har oppholdt seg i kortere og lengre perioder i utlandet og hentet impulser derfra.

John Torgils Vaage er medisiner. Han har fått H.M. Kongens gullmedalje for sin avhandling som belyser hvilke strategier immunforsvaret benytter for å kjenne igjen og ødelegge «uønskede» celler som blant annet kreftceller. Avhandlingen har ført denne forskningen et godt stykke videre og bidratt til økt internasjonal oppmerksomhet rundt Vaages faglige miljø i Norge.

Erling E. Guldbrandsen er filolog med magistergrad i musikk. Han har fått H.M. Kongens gullmedalje for sin avhandling om den franske komponisten, dirigenten og kulturpersonligheten: Pierre Boulez. Guldbrandsen undersøker blant annet Boulez` forhold til den franske lyrikeren Stephane Mallarme. Avhandlingen kombinerer musikalsk analyse med estetisk teori og diskusjon av historiografiske grunnlagsproblemer. Guldbrandsen har gjennom sin avhandling vist tverrfaglig bredde og evne til å tenke i nye baner. Hans avhandling ansees som et bidrag i den internasjonale Boulez-forskningen.

Ragnar Torvik er økonom: Han har fått H.M. Kongens gullmedalje for sin avhandling som analyserer makroøkonomiske problemstillinger med spesiell relevans for utviklingsland ­ med Zimbabwe som eksempel. Mens man tidligere mente at en regulær utenrikshandel bidro til å skjerme et land for prisendringer på verdensmarkedet, viser Torvik at det motsatte kan være tilfellet. Torvik har med sin avhandling bidratt til å kaste lys over spørsmål som er av praktisk betydning for utviklingsland. Han har flere opphold i Zimbabwe bak seg.

H. M. Kongen overrakte gullmedaljer til både Ragnar Torvik, John Torgils Vaage og Erling E. Guldbrandsen. (Foto: Kirsten Faustino)


Uniforum 12/96

Publisert 8. okt. 1996 10:10 - Sist endra 1. sep. 2014 13:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere