Småstoff

Innhold Uniforum 11/96

Universitetet i Bergen 50 år

Denne uka feirer Universitetet i Bergen sitt 50-årsjubileum. Feiringen finner sted rundt og i Bergen by, med flere arrangementer hver dag. Tirsdag utnevnte UiB nye æresdoktorer i Grieghallen, med H.M. Dronning Sonja til stede. Onsdag ble den nye botaniske hagen på Milde åpnet, og statsminister Gro Harlem Brundtland innledet den internasjonale konferansen «Knowledge, Peace and Development». Om kvelden var det jubileumsgudstjeneste i Johanneskirken ved biskop emeritus Per Lønning.

Lørdag inviterer UiB bergensere i alle aldre til Åpent hus og kunnskapsmarked på Muséplass. Der blir det litterære kåserier, ballongslipp, bamse- og dukkesykehus, og folk kan få prøve seg, som blant annet tannlege eller dommer.

Ellers blir det både jubileumsutstilling og jubileumsrevy i Bergen denne uka.

Universitetet i Oslo er representert under feiringen ved rektor Lucy Smith som vil overrekke et Widerberg-trykk av den greske guden Apollon.

Unngå heisen

På grunn av at heismontørene streiker bør heisene bli brukt minst mulig. Tre heiser står allerede.

Røykfritt universitet - et pusterom for alle

Universitetsdirektøren minner om Kollegiets vedtak av 20. juni 1995 med nedtrappingsplan for røykerommene.

Ett år igjen: 1. juli 1997: Røykerom uten tilknytning til kantiner opphører. 1. juli 1998: Røykerom/avdelinger i tilknytning til kantiner opphører. 1. juli 1999: Røykerom i SV-kantinen opphører. 1. juli 2000: Røykerom i Frederikke opphører.

Universitetet kan i høst sammen med Universitetsidretten SiO tilby et gratis røykeavvenningskurs for tilsatte og studenter som ønsker å slutte å røyke. Arbeidsgiver gir en time av arbeidstiden og kurset går seks ganger i tidsrommet 19. september til 24. oktober. Det blir to kursalternativer, klokken 15­17 eller 17­19. Påmelding til Universitetsidretten innen 12. september.

Duft og opplevelse

Søndag 13. august ble Dufthagen ved Botanisk hage og museum offisielt åpnet. Hagen er spesielt tilrettelagt for blinde, svaksynte og rullestolbrukere. Besøkende oppfordres til å knipe av blad, lukte og gjerne tygge litt på de over 90 spennende plantene.

­ Et kjempeflott tiltak, sier Synnøve Nordeng, leder av Rådet for funksjonshemmede. ­ Her kan jeg lese, føle og snuse meg fram.

Årsfest

Ansatte ved Universitetet i Oslo som ønsker å være til stede ved Universitetets årsfest i Aulaen mandag 2. september kl. 1200, kan avlyse undervisning eller annen virksomhet i tidsrommet kl. 11­14. Adgangskort med program fås ved henvendelse til universitetsdirektørens kontor. Da H.M. Kongen i år vil være til stede, må alle plasser være inntatt senest kl. 11.45.

Senere på kvelden inviterer Velferdsutvalget til fest i Oslo Konserthus. Velkomstdrink klokken 18.00 og koldtbordet er dekket fra klokken 18.30. Lill-Babs, Siw Malmkvist og Ann-Louise Hanson underholder fra scenen. Gardemusikernes Storband spiller til klokken 01.00. Påmelding innen fredag 23. august.

Jahreprisene 1996

Årets Jahrepriser i medisin går til forskning omkring molekylære mekanismer for sykdom. Anders Jahres store medisinske pris for 1996 på kr. 600 000 deles mellom professor dr.med. et scient. Jens F. Rehfeld, Københavns Universitet, for banebrytende forskning på peptidhormoner og nevropeptider, og professor med.dr. Mårten Wikström, Helsingfors Universitet, for fremragende forskning vedrørende cellers energiproduksjon.

Anders Jahres medisinske pris for yngre forskere for 1996 på kr. 300 000 deles mellom professor Lena Claesson-Welch, Ph.D, Uppsala universitet, og professor med.dr. Patrik Rorsman, Lunds universitet.

Prisene blir overrakt fredag 27. september kl. 17.30 i Universitetets Aula.

Jonas-prisen

Jonas-prisen, som utdeles av Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo, tildeles en person som gjennom presse, radio/TV eller andre fora har gjort en fremdragende profesjonell innsats for å spre informasjon om funksjonshemmedes situasjon, rettigheter og behov.

I år er prisen tildelt en journalist, Sissel Benneche Osvold i Dagbladet. Hun tildeles prisen for sitt engasjement i svake og utsattes gruppers livssituasjon, og for den ikke-sentimentale måten hun skriver om deres situasjon og problemer. Fremfor alt har juryen villet belønne hennes evne til å gå inn i omstridte faglige problemkompleks i spesialpedagogikk og psykologi og utøve faglig kritikk.

Forskningsdagene 96 med rovdyr, arkeologer og skattejakt

Forskningsdagene 96 er lagt til dagene fra 28. september til 6. oktober, som er samtidig med Oslo-skolenes høstferie, noe museene vet å utnytte til beste for barn og voksne. Universitetsmuseene vil i løpet av den uken stå for ulike tiltak. Noen museer legger særlig vekt på å vise sammenheng mellom forskning og museum, andre retter aktivitetene særlig mot barn. Arkeologer skal orientere i Oldsaksamlingen, det skal være rovdyrdager ved De naturhistoriske museer på Tøyen - med både eventyr og jakt på spor. Etnografisk museum vil også ha særlige tiltak for barn, trolig med skattejakt og maskemaling.

Det skal, som tidligere meldt, ikke holdes noen fellesmarkering for alle forskningsutførende institusjoner på Universitetsplassen i Sentrum 28. september. Tiden ble dessverre for kort til å få samlet et så stort arrangement på plassen.

Ny universitetsfolder

Ny ajourført utgave av den lille folderen «Universitetet i Oslo» kan fås ved henvedelse i Informasjonsavdelingen, tlf. 22 85 62 55. Det foreligger også en engelsk utgave.

Studenttallene klare

Opptakstallene til grunnstudiene ved Universitetet i Oslo er nå klare. Til sammen 9309 personer har fått plass gjennom samordnet opptak, og har sagt ja til plassen. Søknnadsmassen var størst til Det samfunnsvitenskapelige fakultet, med 11 215 søknader. Her fikk 2413 studenter plass og har takket ja. Det historiskfilosofiske fakultet hadde rundt tusen færre søkere, men har tatt opp åtte flere studenter enn SV-fakultetet.

Kriminologi og jus er fortsatt svært populære fag. I overkant av 5 000 personer søkte om plass ved hvert av disse fagene, mens henholdsvis 259 og 502 kom inn gjennom hovedopptaket og takket ja til plassen.

Teologi har lavest søknadsmengde i forhold til antall studieplasser. I alt 769 søkte om plass, hvorav 170 kom inn og aksepterte studieplassen.


Innhold Uniforum 11/96

Publisert 3. sep. 1996 21:59 - Sist endra 1. sep. 2014 13:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere