Fellesavtale med NORAD

Innhold Uniforum 10/96
NORAD vil at norske universiteter skal engasjere seg sterkere i internasjonal bistand. Organisasjonen ønsker derfor å utarbeide en ny avtale med Universitetsrådet.

AV ØYSTEIN L. PEDERSEN

­ NORAD har gitt uttrykk for at de har begrenset kapasitet og kompetanse til å drive prosjekter og til å vurdere søknader innen høyere utdanning og forskning, sier generalsekretær Per Nyborg i Det norske universitetsråd.

­ De ønsker derfor å etablere en dialog med universitetssektoren gjennom Universitetsrådet, som et nasjonalt koordineringsorgan. Ved en slik samkjøring blir prosjektene mer effektive, og det blir enklere å bygge opp nettverk i sør. Vi er beredt til å starte forhandlinger med NORAD om en avtale hvor Universitetsrådet på vegne av medlemsinstitusjonene tar ansvar for et bistandsprogram innen høyere utdanning og forskning, sier Nyborg.

INITIATIV FRA NORAD

Initiativet til forhandlinger om en ny avtale kom fra NORAD. Dette er en del av deres strategi for å involvere flere norske aktører i bistandsarbeidet. I tillegg til universitetene ønsker NORAD sterkere engasjement fra næringslivet, frivillige organisasjoner og offentlig forvaltning.

­ Vi har et omfattende samarbeid med alle de norske universitetene, men med en felles avtale vil forvaltningen og oversikten over prosjektene bedres, sier rådgiver Tor E. Gjerde i NORAD. Han forteller videre at kunnskaps- og kompetanseutvikling er essensielt i NORADs bistandsstrategi. I tillegg er utvikling av institusjoner som kan være levedyktig på lengre sikt, viktig.

­ En ny avtale vil etter planen berøre land som NORAD allerede har omfattende kontakt med. Dette er først og fremst land i det sørlige og østlige Afrika og Sør-Asia. I tillegg er regionene rundt India og Etiopia sentrale. Men også områder som universitetene ønsker å prioritere vil kunne være aktuelle, forteller Gjerde.

46 MILLIONER KRONER

Nyborg sier at omfanget av en ny avtale vil bli større enn den nåværende avtalen mellom Utenriksdepartementet og Universitetsrådet. Denne avtalen om kompetanseoppbygging ved universiteter og høyskoler i utviklingsland har et årlig budsjett på 46 millioner kroner. De to avtalene vil eventuelt fungere samtidig, hvor NORAD-programmet vil konsentrere seg mer mot bistand. Universitetsrådet forventer at den overordnete målsettingen for et nasjonalt NORAD-program er kompetansebygging i samarbeidende institusjoner i sør. Nyborg påpeker at dette bistandsarbeidet må integreres i de norske institusjonenes egne strategier for internasjonalisering.


Innhold Uniforum 10/96
Publisert 30. juli 1996 12:07 - Sist endra 1. sep. 2014 13:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere