Middelalderen på kartet i Oslo

Innhold Uniforum 08/96
Humanioradagene hadde ikke værgudenes velsignelse da de fredag 3. mai åpnet med middelaldermarked på Universitetsplassen i sentrum. Men håndverkerne berget seg godt under presenninger. Og publikum lot seg ikke skremme av litt vær.

AV GRO LIEN GARBO

­ Folk har strømmet på hele dagen, selv om det har øst ned, kunne Ellen Alm og Rakel Ramberg fortelle. De hadde tatt med seg mjød fra gården i Nannestad for at folk skulle få smake «skikkelig» middelalderbrygg med honning.

Stipendiat og runolog Terje Spurkland var for anledningen rune-spikker. 10 kroner var prisen for å få navnet risset inn på en pinne. I dagens Norge går det ikke i naturalia. I båsen bortenfor traff vi en middelaldersk smed i dyp konsentrasjon. Det var professor Arne Emil Christensen fra Vikingskipshuset som hadde gått helt opp i rollen.

Liflige dufter spredte seg over plassen. Uniforum nøt både mjødet og den grillede laksen som profesjonelle kokker hadde komponert à la Middelalder. Men så var det tid for offisiell åpning og en kjempe av en vekter i Gunnar Grans skikkelse førte oss inn i Gamle festsal og åpningsseremonien.

­ Vi har en ny historie å fortelle om et gammelt tema, sa prodekan Inger Moen, stolt over å kunne fortelle at det nå er 14. gang at Det historisk-filosofiske fakultet arrangerer Humanioradagene. Byråd for kultur og byutvikling Harald Bekken gratulerte med arrangementet fra Oslo kommune og takket Humanioradagene og Universitetet i Oslo for å spre historisk kunnskap.

STYRKET OSLOIDENTITET

­ Oslo trenger å bli bedre kjent med sin historie ­ med sin opprinnelse, sa han. Oslos middelalderidentitet kan hjelpe oss med å styrke vår egen identitet. Kanskje var Oslo også i middelalderen en innflytterby, sa Bekken. Han understreket at et middelaldermuseum på Sørenga ville være spennende for byutviklingen.

Leder for årets Humaniorakomite professor Magnus Rindal tok for seg blant annet Harald Hardråde for å vise hvor mangfoldig en norsk konges liv var i middelalderen og hvor omfattende kontakt det var mellom Norden og omverdenen på denne tiden. Også Rindal snakket varmt for å få reist et middelaldermuseum på Sørenga og understreket at vitenskapelig kompetanse må knyttes opp mot et slikt museum.

­ Universitetsfaglig kompetanse må brukes til beste for Oslo by, sa Rindal.

Kulturminister Åse Kleveland understreket i sin tale at Universitetets oldsaksamling ble en nøkkelinstitusjon for universitetet og grunnleggende for vår nasjonale selvforståelse.

­ Vi har sett en voldsom økning i interessen for middelalderen på terskelen til det tredje millennium. Kanskje fordi middelalderen står i en absolutt kontrast til dagens prestasjonsjag, sa Kleveland. Hun mente at denne interessen vil eksplodere til neste år når Trondheim by feirer sitt 100-årsjubileum ­ og at universitetet i den forbindelse bør kjenne sin besøkelsestid.

Kleveland ga i sin tale ikke klarsignal for bygging av et middelaldermuseum. Hun inviterte imidlertid til intensivert dialog med universitetet og pekte på viktigheten av et vitalt forhold mellom universitetet og kulturlivet.

KJEMPEOPPSLUTNING

Oppslutningen om de forskjellige arrangementene under Humanioradagene har ­ til tross for varierende vær ­ vært over all forventning. Et par hundre mennesker var med på byvandringen i Gamlebyens kirker og klosterruiner under inspirerende ledelse av kapellan Karl Gervin. Vandringene på Hovedøya og til Gamle Aker kirke hadde også stor oppslutning. Olsofolk er tydeligvis sultne på kunnskap om egen fortid.

Både teaterforestillingene, forelesningene og utstillingene trakk masse folk.

­ Jeg tror kombinasjonen av opplevelse og kunnskapspåfyll var heldig, sier koordinator for humanioradagene Jørgen Haavardsholm. Han har arbeidet aktivt for å trekke inn Oslo bymuseum, Tanum bokhandel, Norsk filminstitutt, Det Norske Teater og interesseorganisasjoner rundt disse institusjonene.

­ Det var veldig mange som deltok på arrangementene i år som vanligvis ikke har kontakt med Blindernmiljøet, forteller han.


Innhold Uniforum 08/96

Publisert 5. juni 1996 08:34 - Sist endra 1. sep. 2014 13:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere