SMÅSTOFF

Innhold Uniforum 06/96

Fjernsyn ­ direkte fra Aulakjelleren

NRK1 har valgt Aulakjelleren og Universitetet i sentrum til sin nye programsatsing «Rett på TV». Med ferske inntrykk fra Dagsrevyen inviterer programleder Kaj Sibbern hver onsdag kl.19.35 gjester til kjelleren for å kommentere jussen i en av hovedsakene i nyhetene. Publikum er jusstudenter som også deltar aktivt med spørsmål til debattantene. Første tema ut 10. april var de juridiske problemene omkring den mye omtalte mangelfulle testmetoden for HIV­ IMX-testen.

Lunsj-konsert på UB

I Universitetsbibliotekets auditorium på Drammensveien vil studenter fra Norges musikkhøgskole, studiested Godlia, holde en konsert torsdag 25. april kl. 12. Solister og ensembler fra strykerseksjonen. Gratis adgang.

«Norsk mynt 100 år»

Myntkabinettets elektroniske utstilling «Norsk mynt i 1000 år» ble åpnet 20. mars i utstillingssalen, Historisk museum, 2. etasje. Det er Dokumentasjonsprosjektet og Myntkabinettet som står for utstillingen. På bildet fra venstre leder av Myntkabinettet, professor Kolbjørn Skaare, programmerer Sølvi Andersen og stipendiat ved Myntkabinettet Svein Gullbekk. (Foto: Xenia Isaksen)

Humanioradagene1996: Nytt lys på middelalderen

Middelaldermarked, byvandringer med foredrag om «Oslo i går, i dag i morgen», teaterforestilling om «Vikingar i vesterveg», kunst i middelalderen. Humanioradagene 1996 står for døren. Fredag den 3. mai går startskuddet for dagene som varer til og med tirsdag den 7. mai. Nærmere informasjon om arrangementet kan du få ved å henvende deg til koordinator Jørgen Haavardsholm på tlf: 22 85 29 07. Program for dagene kan du få fra Det historisk-filosofiske fakultet, tlf: 22 85 62 93 eller fra Informasjonsavdelingen, tlf: 22 85 62 55.

Nordisk pris til Arne Næss

Svenska Akademien har tildelt professor emeritus i filosofi Arne Næss sin store nordiske pris på 250 000 svenske kroner, den største etter nobelprisen. Prisen skal gå til en person i de nordiske landene som har gjort betydningsfulle arbeider innenfor et av Akademiens arbeidsområder. Det tildeles for mottakerens samlede produksjon, ikke for et enkelt arbeid. Den nå 84 år gamle Arne Næss ble professor i filosofi ved Universitetet i Oslo allerede i 1939, og har spilt en fremtredende rolle innen norsk og nordisk filosofi i mange tiår. Prisen overleveres ved en høytidelighet i Stockholm 8. mai.

Norsk språkpris 1997

Norsk språkråd vedtok i 1991 å skipa ein språkpris for framifrå bruk av norsk språk i saksprosa som er utgjeven dei siste fem åra. Prisen, som er på kr. 50 000,- har fått namnet Norsk språkpris. I 1997 går prisen til ein kandidat som skriv på nynorsk.

Universitetet i Oslo er i brev 29. februar 1996 beden av Det norske universitetsrådet om å koma med framlegg om kandidatar til prisen. Framlegg sendes Det norske universitetsråd innan fredag 1. juni 1996, med kopi til Forskningsadministrativ avdeling, p.b. 1072 Blindern. Nærare opplysningar får ein ved fyrstekonsulent Sigurd Marstein, 22 85 63 56.

Gunnar Rølla ­ æresdoktor

Det odontologiske fakultetsstyret ved Karolinska institutet har besluttet å utnevne professor Gunnar Rølla til æresdoktor for 1996. Promosjonshøytideligheten vil finne sted i Stockholms rådhus den 14. mai 1996.

Holmelkollstafetten 12. mai 1996

Vi trenger flere damer til «Universitetets bedriftsidrettslag».

Det er krise!

Kontakt e-post: sofie.jakobsen@admin.uio.no

Den internasjonale sommerskole

har nye åpningstider: mandag ­ fredag kl. 10­15. Under avviklingen av Sommerskolen (22. juni.­ 2. august) er åpningstiden mandag ­ fredag kl. 8­15. Telefonen vil være betjent kl. 8­15.45 (15. mai ­ 15. september kl. 8­15). Sommerskolen holder til i 6. etasje i Odontologibygningen på Blindern.

Universitetsfolk i Allmennkringkastingsrådet

Professor Jostein Gripsrud fra Bergen er oppnevnt som leder for det nye Allmennkringkastingsrådet. Andre medlemmer er forsker Trine Syvertsen, førsteamanuensis Gro Shetling Kruse og professor Helge Rønning ­ alle fra Oslo. Dessuten er Trondheim representert med professor Bjørn Sørensen. Andre medlemmer er tidligere aksjonsleder, Turid Birkeland og informasjonssjef Aud Kvalbein ­ begge fra Oslo. Rådet skal vurdere om programvirksomheten i NRK, TV2 og P4 er i samsvar med prinsippene for allmennkringkasting.

Studenter og velferd

Studenter har mindre problemer med det sosiale enn med det faglige. De vanligste plagene blant studenter er «normale » stress-symptomer og ikke alvorlige psykiske lidelser. Over 50 prosent av alle studenter ­ uavhengig av fakultet ­ synes det er vanskelig å snakke med en lærer om problemer i studiene. Dette kommer fram av rapporten «Studentlivet. En beskrivelse av studieproblemer og psykiske plager hos studenter ved Universitetet i Oslo». 

Naturvitenskap på dagsorden

Professor Svein Sjøberg ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling leder prosjektet «Natur, teknologi og allmenndannelse», som er finansiert av Forskningsrådet. Nå har han også fått midler til to stipendiatstillinger til prosjektet. Sjøberg er opptatt av de store utfordringene og paradoksene som vitenskap og teknologi står overfor i dagens norske samfunn.

­ Antivitenskapelige strømninger blomstrer, og den vitenskapelige anseelse er heller tvilsom, samtidig som samfunnet vitenskapeliggjøres i stadig større grad, sier Sjøberg. Han forteller at tall viser at Norge står overfor en rekrutteringskrise innen naturfagene.

­ Spesielt er det grunn til å være bekymret for at jenter ser ut til å velge bort visse realfag på en måte som vi ikke har opplevd på flere tiår. Utviklingen er bekymringsfull ut fra et demokratiperspektiv og ut fra rekruttering til framtidens arbeidsmarked, mener Sjøberg.

Et siktemål med prosjektet han leder er å sette naturvitenskapens kulturelle og samfunnsmessige betydning på dagsorden. Sjøberg vil gjerne at folk som er interessert i problemstillingene tar kontakt med ham.


Innhold Uniforum 06/96
Publisert 21. juli 1996 12:17 - Sist endra 1. sep. 2014 13:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere