Lyd og levende bilder via nettet

Innhold Uniforum 06/96
Internett er ikke bare elektronisk post, nyhetsgrupper og World Wide Web. På Fysisk institutt får man overført lyd og levende bilder fra sine samarbeidspartnere via nettet.

AV HåKON FENSTAD

Den dagen Uniforum er på besøk, sitter noen forskere fra partikkelfysikkgruppen ved Fysisk institutt og følger med på en overføring fra kjerneforskningsanlegget CERN i Sveits. Bildet er lite og oppdaterer seg sakte, men lyden er god. Forelesningen blir holdt i et auditorium på CERN og overført via Internett til Blindern.

Videokameraet i auditoriet er rettet inn mot lerretet der overheaden vises. Foredragsholderen selv har en mikrofon festet til jakken. En datamaskin formidler lyden og de levende bildene.

Teknikken er god nok til å overføre slike forelesninger, men de som formidler kunnskapen, er ikke vant til å kommunisere ved hjelp av videokamera og mikrofon. Fysikerne på Blindern har problemer med å høre alle spørsmålene fra salen og kan ikke lese overheadplansjene som blir vist.

­ De som holder foredraget, er fysikere og ikke multimedia folk, sier professor Alex Read. ­ De har ikke laget transparentene for å kommunisere via nettet.

­ Må FORBEDRES

Til tross for disse manglene er fysikerne på Blindern godt fornøyd med ordningen.

­ Vi får faglig informasjon fortere, sier professor Torleiv Buran. ­ Det vi nå ser, er en oppsummering av en ATLAS-konferanse med spontane reaksjoner fra salen. Det er mye mer verdifullt enn en trykt konklusjon som kommer lenge etterpå.

Det er møter på CERN hver måned, men det er vanskelig å dra av gårde på grunn av undervisning, økonomi og familie.

­ Dette er et viktig verktøy, men det må forbedres, sier professor Torleiv Buran. ­ Dersom overføringer fra CERN ikke blir bedre, vil det bli en begrenset bruk av dem. Man blir litt lei av å sitte og konsentrere seg hele tiden for å få med seg lyden og transparentene.

LYDKORT

Det du trenger for å motta levende bilder og lyd via Internett, er et lydkort og programvare. Det finnes gratis programvare for UNIX-maskiner, og i løpet av 1996 vil det komme programvare for Mac og Windows 95. Dersom du vil sende lyd og bilder, trenger du mikrofon og et kamera i tillegg.


Innhold Uniforum 06/96

Publisert 21. juli 1996 12:16 - Sist endra 1. sep. 2014 13:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere