Forskere får hjelp til kommersialisering

Innhold Uniforum 06/96
- Vi har to millioner kroner å dele ut til forskningsprosjekter med et kommersielt potensiale. Vi ønsker oss så stort tilfang som mulig, og etterlyser initiativ fra fag som fysikk, kjemi og geologi, sier Jorun Pedersen, som leder FORNY-programmet (forskningsbasert nyskapning).

AV INGEBORG WIESE

Forskningsparken A/S administrerer midlene som FORNY-programmet har til rådighet. Målet er å gi støtte til forskere for å bringe produktene deres nærmere markedet. FORNY-programmet fører til nye samarbeidsformer mellom Universitetet i Oslo og Forskningsparken A/S.

- Mer enn halvparten av alle henvendelsene vi fikk om midler fra FORNY-programmet kom fra Universitetet i Oslo. Det er nytt at universitetets forskningsmiljøer er aktive medspillere i prosessen fra idé til ferdig kommersielt produkt, sier Johan Holst, som er prosjektleder ved Forskningsparken A/S.

- Forskere ved Universitetet i Oslo eier sine resultater selv, og de kan gå hvor de vil med dem. Vi har et positivt inntrykk av at de i stadig større grad kommer til oss. Vi er det administrative støtteapparatet og formidler kontakt mellom forskerne og bedriftene, legger Jorun Pedersen til, som arbeider ved Forskningsadministrativ avdeling ved UiO.

LISENSIERING

Programmet skal stimulere forskere til å se kommersielle muligheter i eget forskningsarbeid. Ifjor fikk 12 prosjekter såkalte idestimuleringsmidler på opptil 200 000 kroner. Forskere ved Institutt for generell og revmatisk immunologi og Biologisk institutt ved UiO fikk blant andre støtte til å utvikle en ny vaksinasjonsmetode. Metoden er patentsøkt, og Forskningsparken forhandler nå med et norsk farmasøytisk selskap med sikte på lisensiering.

- Det er ingen hemmelighet at forskere ofte har lite greie på kommersialisering, men de har på sin side mange gode ideer. Poenget for oss er å få alle de gode ideene til å klaffe med en interessent. Dessverre står ikke alltid bedriftene klare til å ta imot når forskeren banker på, forteller Pedersen og Holst.

De er opptatt av den såkalte spin-off-effekten som kan oppstå når forskningsmiljøer og bedrifter kommer i kontakt. Nesten uten unntak observerer de at når man lisensierer teknologi fra et universitet, oppstår det samtidig samarbeid mellom bedriften og forskerne. De sistnevnte får gjerne oppdrag fra bedriften, som igjen kan utvikle nye prosjekter og problemstillinger. Både Holst og Pedersen understreker at det er mer enn penger forskerne får når de inngår en lisensavtale med en bedrift.

Målet er å dele ut idestimuleringsmidler til 12 forskningsprosjekter i år også. Det er meningen at søknadsdokumentene skal ut på Internett med det første. FORNY-programmet skal vare fram til 1999.


Innhold Uniforum 06/96

Publisert 21. juli 1996 12:16 - Sist endra 1. sep. 2014 13:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere