Nasjonal åpning trues

ForrigeInnholdNeste Uniforum 18/95
­ Den nasjonale åpningen av universitetets tre største fakulteter er truet, sier universitetsdirektør Tor Saglie. Utdanningskomiteen på Stortinget vil ikke overføre alle studieplassene som ble tildelt i år til neste års budsjett.

AV ANETTE B. WOLLEBæK

Universitetene fikk i fjor tildelt 4500 ekstra studieplasser som gjorde det mulig å åpne Det samfunnsvitenskapelige, Det historisk-filosofiske og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på nasjonal basis. Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen støtter departementets forslag om at 3500 av disse plassene overføres til neste års budsjett.

­ Jeg er skuffet over at komiteen ikke har lagt inn de tusen plassene i sin innstilling, når de samtidig forutsetter at universitetene opprettholder nasjonal åpning, sier Saglie.

­ Hvis ikke antall søkere nå går ned, står vi overfor et finansieringsproblem.

AVGJøRES I MAI

Tidligere har det vært opp til departementet å bestemme antall studieplasser. Men ifølge den nye universitetsloven som trer i kraft 1. januar 1996, skal antall plasser ved universitetene nå vedtas av Stortinget i mai.

­ Jeg forutsetter at det da blir bevilget de nødvendige midlene til å opprettholde åpningsvedtaket fra i år, sier Saglie.

Komiteens flertall foreslår at det bevilges 40 millioner kroner til nye studieplasser på landsbasis. De ønsker seg 75 nye studieplasser til medisin, 24 til embetsstudiet i psykologi og nye studieplasser på hovedfag.

PENGER TIL ZEB?

Et mindretall i utdanningskomiteen kritiserer departementet for ikke å ha gjort det mulig å starte renoveringen av ZEB-bygningen på Blindern i år. De ber departementet om å utarbeide forslag til bevilgninger for 1996 i salderingsproposisjonen. Universitetsdirektøren er glad for støtten fra mindretallet, som ikke inkluderer Arbeiderpartiets og Senterpartiets representanter.

­ Det virker lite realistisk å tro at vi får midler til renovering i 1996, men jeg håper at regjeringen kommer på bedre tanker i salderingsproposisjonen. Det virker provoserende ikke å sette bygget i stand når trengselen er så stor som i dag, sier Saglie.


ForrigeInnholdNeste Uniforum 18/95
Publisert 24. jan. 1996 21:13 - Sist endra 1. sep. 2014 13:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere