Må avvise publikum

InnholdNeste Uniforum 17/95

Kort åpningstid på museene:

Museumsleder Per B. Rekdal ved Etnografisk museum vil gjerne ha dørene åpne for publikum utover dagens tre-timers åpningstid. (Foto: Ståle Skogstad)

­ Det er pinlig å ha så kort åpningstid at vi må avvise publikum, sier museumsleder Per B. Rekdal ved Etnografisk museum. Universitetenes museer i sentrum holder kun åpent tre timer om formiddagen.

AV SVEIN ARTHUR KALLEVIK

Utstillingen «Om krigens skjønnhet... eller den vakre volden» fikk stor presseomtale ved åpningen. Men publikum som ønsker å se utstillingen etter arbeidstid, møter stengte dører. Historisk museum, hvor Etnografisk museum, Oldsaksamlingen og Myntkabinettet holder til, er bare åpent mellom klokken 12 og 15 i vinterhalvåret. Om sommeren er åpningstiden utvidet med én time, fra klokken 11. Ansvaret for åpningstidene ligger hos Teknisk avdeling, som lønner museumsvaktene og dermed bestemmer hvor lang arbeidsdagen deres skal være.

­ Vi har svært kort åpningstid sammenliknet med andre museer. Norsk Sjøfartsmuseum har for eksempel åpent fra klokken 10.30 til 16 i vinterhalvåret, og fra 10 til 19 om sommeren. Nasjonalgalleriet har åpent fra 10 til 16 på hverdager, 10 til 20 på torsdager og 11 til 15 på søndager. Det er klart at da er utstillingene mer tilgjengelige for publikum, sier Rekdal.

Den korte åpningstiden gjør at Etnografisk museum ikke kan delta i Oslo-museenes samarbeidsprosjekt Museumsstafetten, hvor publikum inviteres til et nytt museum én gang i uken, og mister dermed den markedsføringseffekten den gir.

BEDRIFTSøKONOMISK UKLOKT

­ Åpningstider handler både om å være tilgjengelig for folk flest når de har tid og om bedriftsøkonomi. Universitetet investerer midler i å øke formidlingen ved museene, og det brukes mye penger til utstillinger, men ingenting er gjort med åpningstidene. I helgene har vi stappfullt hus, så det skorter ikke på publikumsinteressen, sier han.

Rekdal karakteriserer den korte åpningstiden som pinlig.

Assisterende universitetsdirektør Inger Stray Lien ønsker på det nåværende tidspunkt ikke å kommentere saken.

BEKLAGELIG

­ Universitetet bør prioritere å få gjort noe med åpningstidene, slik at de blir lengre. Situasjonen i dag er beklagelig, sier fakultetsdirektør Tove Kristin Karlsen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet. SV-fakultetet har tatt saken opp med Teknisk avdeling for å forsøke å få gjort noe med problemet.

Universitetets andre museer har også korte åpningstider. I Botanisk hage og museum er drivhusene åpne alle dager, utenom mandag, fra klokken 11 til 16. Dagny Tande Lids permanente botaniske kunstutstilling kan sees mellom klokken 12 og 15 på onsdager, torsdager, fredager og søndager. Paleontologisk museum har sine utstillinger tilgjengelige fra klokken 11 til 16 fra tirsdager til søndager. Omtrent de samme åpningstiden har Zoologisk museum.


InnholdNeste Uniforum 17/95

Publisert 24. jan. 1996 21:13 - Sist endra 1. sep. 2014 13:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere