DEBATT: Administrasjoner ikke en møkkajobb


I sitt debattinnlegg 1. juni 1995 tar Vibeke Rosenberg opp et alvorlig problem, nemlig vitenskapelig ansattes tendens til å nedvurdere det arbeid som utføres av administrativt ansatte. Utgangspunktet er et innlegg undertegnede holdt på et seminar ved Historisk institutt. Jeg brukte der et svært uheldig bilde, nemlig «kloakkarbeid», på noen av de funksjoner administrativt personale utfører. At dette skaper negative assosiasjoner er lett forståelig, og her må jeg bare be om uforbeholden unnskyldning. Som foredragsholder er det mitt ansvar å bruke bilder som ikke utilsiktet skaper negative assosiasjoner.

Jeg har i en årrekke forsøkt å støtte arbeidet for å bedre forholdet mellom faglig og administrativ ledelse, og derfor er det svært beklemmende når jeg selv tas i uforsiktig bruk av bilder. Min idé var å gi uttrykk for den positive erkjennelse at administrasjonen på mitt eget institutt (Psykologisk institutt) gjør en kjempeinnsats for å beskytte faglig ansatte mot å arbeide med saker som ellers ville ha tynget vår arbeidsdag og vanskeliggjort konsentrasjon om våre primæroppgaver. Ofte har jeg brukt et annet (og bedre?) bilde, nemlig å skape en produktiv infrastruktur. I disse flomtider kunne man kanskje enda bedre snakke om å demme opp mot den flom av problemer som ellers ville ha ligget på vårt bord. Men kanskje er bilder av denne type overflødig og villedende. Det holder med en positiv aksept av gjensidigheten i det arbeid som utføres av faglig og administrativt ansatte. Det arbeid administrativt ansatte utfører, har intet med «kloakk» å gjøre.

Man kunne anføre at Vibeke Rosenberg er for hårsår når det gjelder min bruk av bilder. Men det er grunn til å tro at det foregår en utstrakt nedvurdering av administrativt arbeid, og at faglig ansatte både i ord og handling altfor ofte viser dette. Min egen uforsiktighet bekrefter dette. Dermed har Vibeke Rosenberg tatt opp et problem i vår kultur. Gjensidig respekt for hverandres arbeid er en forutsetning for effektivt samarbeid og trivsel. En måte å bearbeide dette problemet på er å debattere i Uniforum. En mer konkret måte er å ta opp problemet når det oppstår. For egen regning har jeg det ønske at neste gang jeg bruker et bilde som gir negative assosiasjoner, så påpekes det umiddelbart. Bare gjennom åpen konfrontasjon der negative handlinger skjer, kan vi endre uheldig atferd.

Carl Erik Grenness,
Psykologisk institutt

 


 

Publisert 24. jan. 1996 21:10 - Sist endra 1. sep. 2014 13:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere