Sanselig form preget Aase Texmon Ryghs skulpturer

Så måtte det skje en gang. Vår store billedhugger Aase Texmon Rygh (1925-2019) er gått bort. Hun døde 21. mai. Hun var en av de største innen norsk modernistisk skulptur. På Blindern står to av hennes uttrykksfulle skulpturer, Brudt form og Torso.

En skulptur formet som en torso, laget av Aase Texmon Rygh

TORSO: Skulturen Torso står i vestibylen i Niels Treschow hus på Blindern. Det ble gitt som gave til UiO i 1967.

Foto: Åase Texmon Rygh BONO /© UiO / Arthur Sand

Den grasiøse skulpturen Torso i hvit plastbetong står i vestibylen til Niels Treschows hus.

Menneskekroppen og dans er utgangspunkt for formen. Uttrykket og formopplevelsen oppstår gjennom masse, linje og tomrom. I Torso har kunstneren abstrahert menneskeformen til et samlet sanselig uttrykk av ømhet, eleganse og kraft. En oppadstrebende rytmisk bevegelse går gjennom hele skulpturen. Og den må ses fra alle kanter. Besøk den, gå rundt den, se den. «Et kunstverk trenger tid til å åpne seg for et menneske» sa Aase Texmon Rygh i et intervju med Erik Egeland i 1959.

Torso er fra 1956. Den ble gitt i gave til universitetet av Blinderns hovedarkitekt Leif Olav Moen i 1967. På Henie Onstad Kunstsenter står en bronseutgave av Torso. I 1992 viste kunstsenteret en retrospektiv utstilling med verk av Texmon Rygh. Det ble hennes gjennombrudd - sent, men godt. I 2012 deltok hun på den prestisjefylte samtidskunstutstillingen dOCUMENTA i Kassel. Og i 2014 hadde hun en stor separatutstilling på Nasjonalmuseet for kunst. Det hadde tatt lang tid før Texmon Rygh fikk fortjent anerkjennelse i Norge.

På Universitetet i Oslo er vi heldige som hver dag kan se og oppleve to av hennes skulpturer. Kunstneren får det siste ordet: «Jeg vil gjerne at mine skulpturer i tillegg til formopplevelse skal gi et streif av undring».

 

 

 

 

 

 

 


 

Av Ulla Uberg, UiOs kunstsamling
Publisert 7. juni 2019 15:38 - Sist endra 7. juni 2019 15:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere