90-åringen Håkon Bleken: «Nå trenger jeg all tida til å male»

Håkon Bleken maler historien og nåtiden sammen til engasjert samtid i bilder vi ikke blir ferdig med, skriver Ulla Uberg ved UiOs kunstsamling.

FRAM I LYSET: Maleriet Soldaten av Håkon Bleken fra 2006 er nå kommet ut av lageret og er hengt opp i vestibylen i Niels Treschows hus på Blindern.

Foto: © Håkon Bleken / BONO/© / UiO / Arthur Sand

I januar fylte Håkon Bleken 90 år. Det er nesten ikke til å tro. I alle fall ikke hvis hodet er fullt av klisjéer om hva alder er. Skaperkraft, vitalitet og sterke, lysende farger er det vi ser på utstillingene som nå markerer jubileet; og motiver fulle av engasjement.

Det gjelder også for UiOs store maleri, Soldaten, som Bleken malte i 2006. Da var han «bare» 77 år gammel. Maleriet har vært på lager en stund. Nå var tiden inne til å få det fram i lyset. I vestibylen i Niels Treschows hus får maleriet rom og høyde nok. Og motivets humanisme passer godt i hovedbygningen til Det humanistiske fakultet.

Blekens farger, penselføring og motivtilnærming er gjenkjennelig. Vi går inn i den store fortellingen om kjærligheten, livet og døden. Er vi vitne til dødens orkester der nede bak kvinnen? Ser vi både overgivelse og tilgivelse i hovedskikkelsene? Ser vi den mørke, snikende uhyggen som sender soldater i døden, oppe mot høyre i bildet? Alt dette, og mye mer kan vi se i Blekens maleri, uten at svaret er gitt.

Soldaten er malt mens Håkon Bleken arbeidet med glassmaleriene til Spjelkavik kirke. Der skapte han mellom 2002 og 2007 en serie med 96 ruter. I en av rutene kan vi gjenkjenne det kjente fotoet av den jødiske gutten fra oppstanden i Warszawaghettoen i 1943. Soldaten i universitetets maleri holder hendene på samme måte, i overgivelse og avmakt. Det er en indre forbindelse mellom disse helt ulike bildene, slik det ofte er hos Bleken. Håkon Bleken maler historien og nåtiden sammen til engasjert samtid i bilder vi ikke blir ferdig med.

Den store retrospektive utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter står til 24. februar. Fra 23. mars til 1. september vises den i Trondheim kunstmuseum.

 

 

 

Foto:

© Håkon Bleken / BONO

© UiO / Arthur Sand

Emneord: Kunst Av Ulla Uberg ved UiOs kunstsamling
Publisert 1. feb. 2019 11:10 - Sist endra 1. feb. 2019 11:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere