Jacob Weidemann – «men nå er det fargen jeg vil ha tak i»

Maleriet Fragmenter av Jacob Weidemann (1923–2001) er snart på plass igjen i Niels Treschows hus. I maleriet kan vi dukke ned i farger og lys som minner om sommer og skog, skriver Ulla Uberg ved UiOs kunstsamling.

PÅ PLASS IGJEN: Nå er maleriet "Fragmenter" på plass igjen i Niels Treschows hus, skriver Ulla Uberg i UiOs kunstsamling.

Foto: Foto: © Jacob Weidemann / BONO © UiO / UiOs kunstsamling

I de kjente «skogbunnbildene» til Weidemann rundt 1960 samler fargene seg i faste komposisjoner med en ofte ruglete overflate. Uttrykket i UiOs maleri er mer spontant. Former og komposisjon er løst opp til fordel for kjappe strøk og et flimmer av lys. Det er som en kan føle en inspirasjon som må bli til farger for ikke å forsvinne. Teknikken understreker dette.

Da maleriet ble behandlet av konservator, kom det fram ny kunnskap. Det er malt på papir som er klebet på en plate. Det er vanskelig å si om det er olje eller tempera. Og papiret er tydeligvis brukt før. Det har spor etter gammel maling som er skrapt og vasket vekk. Er det dette Weidemann hadde for hånden akkurat da? – det vet vi ikke. Men det er noe spontant lykkelig over uttrykket.

Og maleriet har en dedikasjon: «Til Anne 23/10 1963». Anne er nok kunstnerens kone Anne-Marie Frøisland, ofte bare kalt Anne. Og med dateringen nærmer vi oss noe mer. I oktober 1963 stilte Weidemann ut i Galerie Villan & Galanis i Paris. Det var hans første separatutstilling utenfor Skandinavia og en stor ære for maleren. I Dagbladet 12.10.1963 intervjues han om utstillingen. Sitatet i overskriften er hentet derfra. Noen dager senere skulle han og Anne kjøre til Paris med de siste bildene og åpne utstillingen, og deretter skulle de ha ferie.

Dette er rammen rundt UiOs Weidemann-maleri. Det ble kjøpt inn i 1972 med en bevilgning fra Norsk kulturråd.  

 

 

 

 

 

Emneord: Kunst Av Ulla Uberg ved UiOs kunstsamling
Publisert 5. jan. 2018 16:19 - Sist endra 5. jan. 2018 16:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere