836 øyne ser deg

I februar gjenåpnet første etasje i Georg Sverdrups hus etter omfattende ombygging. Lavere bokhyller gir bedre sikt til Kjell Torrisets store utsmykning i enden av rommet.

836 små malerier, eller tavler om en vil, dekker den skrå veggen mot sør. Motivet på hver tavle er et øye. Alle er ulike variasjoner over temaet.

© Kjell Torriset / BONO 2017 - Foto: UiO / Arthur Sand 

Kjell Torriset (1950) hadde arbeidet med øyemotivet i flere år før utsmykningen i Universitetsbiblioteket, fra 1999. Med konsentrasjon på et enkelt motiv utforsket han variasjonsmulighetene som ligger i få maleriske virkemidler. Det er som med en tekst. Med få tegn skapes en uendelighet av mening, slik det er i et bibliotek.

Øyet er et kjent og urgammelt symbol. Som motiv er det forbundet med kunnskap, «det altseende øyet», «Guds øye». For ikke å glemme Odin som ofret det ene øyet for å få drikke av Mimes brønn og få visdom. Alt dette er med i betraktningen av Kjell Torrisets store verk.

I tillegg er mengden av tavler en kvalitet som definerer den store veggen. Kunstverket er også synlig utenfra gjennom høye vinduer. Slik kommuniserer tavlene med bygget som utvendig er kledd med glinsende, sort larvikitt.

I en artikkel i Dagbladet 2.9.1999 beskriver kunstkritiker Harald Flor Torrisets verk «som en unik finale på det beste innenfor 1900-tallets norske monumentalkunst». I samme artikkel trekker Flor en linje fra Edvard Munchs aulamalerier til Kjell Torrisets 836 øyne.

Av Ulla Uberg UiOs kunstsamling
Publisert 7. apr. 2017 12:38 - Sist endra 7. apr. 2017 13:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere