Kristian Birkeland

Denne uken markeres Birkeland-jubileet. I 2017 er det 100 år siden han døde og 150 år siden han ble født. Kunstforvalter Ulla Uberg gir oss en omtale av mannen og av bysten av Kristian Birkeland.

BIRKELAND I BRONSE: Kristian Birkelands byste ble gitt i gave til UiO av broren Dr. Tønnes Birkeland i 1926. Bysten er laget av Oscar Castberg.

Foto: © UiO / Arthur Sand

I år er det 150 år siden Kristian Birkeland ble født og 100 år siden han døde. 15. juni 1917 døde han i Tokyo under et arbeidsopphold på vei hjem fra Egypt. 1. verdenskrig var årsaken til den lange omveien. Bare asken nådde fram til Norge.

Kristian Birkeland hadde et imponerende forskerliv. 31 år gammel ble han professor i fysikk ved universitetet i Oslo (Kristiania). Han forsket, gjorde nyvinninger og dro på studiereiser. Han ble nominert til nobelprisen i fysikk og kjemi flere ganger, men fikk den aldri. Det er umulig å sammenfatte karrieren hans med få ord. Nordlys og kunstgjødsel er bare to stikkord av mange.

Historien om hans demonstrasjon av en elektromagnetisk kanon i Gamle festsal i Urbygningen i 1903 er berømt. Kanonen eksploderte og demonstrasjonen var en fiasko. Men den ble også starten på en suksess i møte med Sam Eyde. Det som hendte, gjorde at de fant ut hvordan kunstgjødsel kunne lages. Møtet mellom det geniale og det praktiske ble viktig for Norge og verden.   

Det er ikke så lett å få øye på det geniale og søkende ved Kristian Birkeland i UiOs byste. Den ble gitt i gave av broren Dr. Tønnes Birkeland i 1926. Bysten er laget i 1908 av Oscar Castberg (1846–1917). Han laget mange portrettbyster, men etter hvert gikk han mer over til å male landskap. Bysten av Birkeland har portrettlikhet slik vi kjenner ham fra 200-kroneseddelen fra 1994. På de nye sedlene i år er portrettet av Birkeland erstattet av en torsk. Men i UiOs portrettsamling finnes bysten av ham, også inn i jubileumsåret.

 

 

 

Emneord: Kunst, Universitetshistorie, Realfag Av Ulla Uberg/UiOs kunstsamling
Publisert 12. juni 2017 16:37 - Sist endra 13. juni 2017 09:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere