Frihet i Sophus Bugges hus

Kvinneskikkelsen Marianne er et symbol for den franske republikken.

MARIANNE: Skulpturen Marianne i Sophus Bugges hus er en kopi etter en original av billedhuggeren Georges Saupique (1880-1962). Foto: © UiO

UiOs kunstsamling inneholder mye forskjellig. Marianne for eksempel, i Sophus Bugges hus. Her har hun «alltid» stått. Og da bygget var ferdig rehabilitert, var hun ønsket tilbake. Nå er hun på plass etter god behandling av konserveringsstudenter ved IAKH. Konserveringsstudiet har brukt denne og andre arbeider i gips fra samlingen som del av undervisningen.

Men hva gjør Marianne i Sophus Bugges hus? Og hva slag skulptur er dette?

Visuelle verk på UiO eksisterer i en sammenheng. Skulpturen Marianne var symbol for franskstudentenes forening med samme navn. Den har vært lite aktiv de siste årene og skulpturen er blitt stående på lesesalen. I Frankrike står den mange steder, spesielt i rådhus. Kvinneskikkelsen er et symbol for den franske republikken. Hun representerer friheten slik mange kjenner henne i maleriet til Delacroix «Friheten leder folket». Og mange byster er blitt laget av henne. På hodet har hun den frygiske lua, symbolet på frihet. Den er på plass også på lesesalens Marianne.

Skulpturen er kopi etter en original av billedhuggeren Georges Saupique (1880-1962). I 1945 ville Frankrike ha en ny offisiell Marianne-byste. Det ble utlyst en konkurranse som Saupique vant. Originalen ble avduket i Paris’ rådhus. I Nationen 13. oktober 1945 er den nye Marianne-bysten beskrevet og billedhuggeren sitert: « - jeg ville gjøre bildet av den fjerde republikk på en gang brennende, dynamisk og klokt overveiende». Et slikt innhold kan passe godt også på en lesesal.

 

 

Emneord: Kunst Av Ulla Uberg/UiOs kunstsamling
Publisert 15. sep. 2017 16:06 - Sist endra 15. sep. 2017 16:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere