En i en rekke

Avgått rektor Ole Petter Ottersen har nå fått sitt portrett i Lucy Smiths hus, 10. etasje. Kunstneren er Vebjørn Sand. Mange har uttalt seg i saken. Det er i seg selv interessant. Portrettsjangeren er ellers ikke det som får mest omtale i pressen.

PORTRETTERT: Tidligere UiO-rektor Ole Petter Ottersen er nå blitt portrettert av kunstmaleren Vebjørn Sand.

Foto: © UiO / Bjørn Wad

Rektorportrettet tilhører tradisjonen og UiOs minne. Det startet med Christian Krohgs maleri av den første rektoren, Waldemar Christopher Brøgger. Og rekken er komplett bortsett fra en: Adolf Hoel, som ble innsatt som rektor i krigsårene. Alle portrettene er malt (ett er i pastell). Og det har vært tradisjon for at rektor selv kunne foreslå kunstner. Dette har medvirket til en portrettrekke med individuelle særpreg, men med indre sammenheng. Vi kan se grader av gjensidig forståelse mellom kunstner og modell og ulike kunstneriske tilnærminger til det å gjengi et menneskes trekk og karakter på en malt flate. Det er kunsthistorisk interessant.

I portrettet av Ottersen er Munchs Madonna i bakgrunnen blitt kommentert som «corny og banal». Alle som har hørt Ottersen tale i Aulaen, har forstått hans store kunnskap om og lidenskap for Edvard Munch. Slik sopp var det for tidligere rektor Geir Ellingsrud. Derfor er soppen med i Svein Bollings portrett av ham fra 2009. For i de siste portrettene er mennesket mer vektlagt enn rollen.

Rektorkappen er byttet ut med jakke, løs snipp, og nå også en oransje sokk. Dagens rektor er en av et team. Men det er likevel bare én som velges til rektor. Tradisjon og fornyelse går hånd i hånd.

At noen synes at oljeportrettets tid er over, får så være. UiO har også bestilt portrettfoto. Som Mette Tronvolls fire store foto av fire kvinnelige professorer i kunsthistorie. Disse henger i Georg Morgenstiernes hus.

UiO tar både portrettkunsten og tradisjonen på alvor. Alle som har lyst, kan komme og se rektorportrettene i Lucy Smiths hus.

 

 

 

 

 

 

 

Emneord: Kunst Av Ulla Uberg / UiOs kunstsamling
Publisert 13. okt. 2017 15:59 - Sist endra 13. okt. 2017 16:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere