Sammen på sokkel

Nytt Vikingtidsmuseum har fått stor oppmerksomhet i det siste. Til høyre for inngangen står den eneste dobbelbysten i UiOs kunstsamling, monumentet over Anne Stine og Helge Ingstad.

Foto: BONO / Nils Aas 2016

Arkitekt Arnstein Arnebergs Vikingskipshus er fredet og blir en del av det nye museet.

Blant initiativtakerne til monumentet var Arve Solstad, Arne Skouen og journalist Arvid Bryne. Det ble avduket i januar 2001 og er laget av billedhogger Nils Aas (1933–2004). Dobbelbysten er i bronse og står på en høy granittsokkel. Over hvelver det seg en 10 meter lang og 4 meter høy bue i blankt stål.

Bue og byste gir på samme tid et både storslått og enkelt uttrykk. Buen kan tolkes som en stråle av nordlys, som en bro over havet, som en samlende tanke og visjon. Under skuer ekteparet på et felles mål langt der fremme et sted.

Det går en gjenkjennelig linje fra Nils Aas’ hovedverk Haakon VII på 7. juni-plassen i Oslo til dette monumentet på Bygdøy. Modellene er behandlet med verdighet og karakteristiske trekk. I Ingstad-monumentet er det spesielt øynene som fanger oppmerksomheten, mens torsoene vokser sammen i en forenklet form. I dette ligger en vakker symbolikk som poengterer både individualitet og fellesskap.

Og på sokkelen står det skrevet i stein: «De oppdaget vikingenes Amerika».

Av Ulla Uberg, UiOs kunstsamling
Publisert 12. mai 2016 12:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere