Bronsemann på kafé

Når jusstudentene treffes i Aulakjelleren, møter de alltid professor i rettsvitenskap Ragnar Knoph (1894-1938). Fra plassen sin i en nisje betrakter han dagens studenter.

Bysten er laget av Wilhelm Rasmussen (1879-1965) og ble innkjøpt i 1940.

Foto: UiO / Terje Heiestad

Ragnar Knoph ble professor allerede i 1922. Han ble bare 44 år gammel, men «fór gjennom det juridiske liv som en virvelvind» som Marit Halvorsen skriver i Norsk biografisk leksikon. Et søk på Ragnar Knoph imponerer. Produksjonen av fagbøker var stor.

Et av hovedinteressefeltene var åndsrett. I hans bok Åndsretten fra 1936 skriver han blant annet: «En aktiv kulturpolitikk må det til». Tankene omkring kunstneres rettigheter er interessant lesning.

Knoph var også en glimrende foreleser med stor popularitet blant studentene. Derfor er bysten plassert midt i studentenes hverdag.

Knoph er gjengitt redelig og troverdig i forhold til foto av ham. Jeg vet ikke om kunstner og modell kjente hverandre for bysten er udatert. Dessverre var Wilhelm Rasmussen på feil side under krigen, og han fikk sin landssvikdom. Men som kunstner er han viktig, både som professor ved Statens Kunstakademi og ved det han skapte; fra arbeider på Nidarosdomen til monumenter og portrettbyster.

Den tette, faste og noe forenklede formen er sentral. Rassmussen mente at en ny tid, funksjonalismens tid, krevde ny tilnærming til form og uttrykk. Knoph er et godt eksempel på hans karaktersterke byster.

Av Ulla Uberg, UiOs kunstsamling
Publisert 3. nov. 2016 13:41 - Sist endra 3. nov. 2016 13:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere